Снимка: БГНЕС

Руският държавен енергиен гигант "Газпром" посочи като причина за намаляването на доставките на природен газ за Европа "форсмажорни обстоятелства", съобщиха в две големи германски компании клиенти, което засилва опасенията за по-нататъшни прекъсвания.

"Потвърждаваме, че сме получили писмо от "Газпром Експорт", в което се твърди, че има форсмажорни обстоятелства със задна дата за минали и настоящи недостатъци в доставките на газ", заяви "Uniper", един от най-големите вносители на руски газ в Германия.

Другият германски енергиен гигант "RWE" е заявил пред АФП, че е получил подобно писмо от Газпром, но е отказал да коментира повече, предава БГНЕС.

Форсмажорните обстоятелства са правна мярка, която позволява на компаниите да се освободят от договорни задължения в светлината на обстоятелства извън техния контрол.

Още по темата

Bloomberg News заяви, че писмото на Газпром е от 14 юли, а искането за форсмажорни обстоятелства се прилага от месец по-рано.

През последните седмици Газпром намали с около 60 % потоците към Германия по жизненоважния газопровод "Северен поток 1", обвинявайки за това отсъствието на газова турбина на "Siemens", която се ремонтираше в Канада.

Според германските медии понастоящем ремонтираната турбина е на път за Русия.

Германското правителство отхвърли обяснението на Газпром за турбината и смята, че Русия свива доставките в отговор на западните санкции срещу Москва заради нахлуването ѝ в Украйна.

Газопроводът "Северен поток 1", минаващ под Балтийско море, е спрян от 11 юли, за да премине годишна профилактика.

Той трябва да бъде отворен отново в 07:00 ч. българско време в четвъртък, но Германия се опасява, че Русия ще се възползва от възможността просто да държи крановете затворени, което ще доведе до енергийна криза на континента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase