Снимка: БГНЕС

Дмитрий Рогозин скоро вече може да не е директор на "Роскосмос". Това съобщава московската медия РБК, цитирайки "източници, запознати със ситуацията". Изданието пише, че руският вицепремиер Юрий Борисов, който отговаря за военно-промишления комплекс, скоро ще напусне поста си и ще замени Рогозин.

Информацията е била потвърдена и от бивш правителствен служител. Не е ясно какво ще е бъдещето на Дмитрий Рогозин при подобно стечение на обстоятелствата.

Друг източник на РБК от военния сектор заявява, че не знае каква конкретна позиция обмисля Юрий Борисов. Според него обаче става дума за "голям индустриален актив". "Роскосмос" и кабинетът на Борисов все още не са коментирали темата.

По-рано Държавната дума спешно се завърна от ваканцията си и в долната камара бе внесена кандидатурата на Денис Мантуров за поста вицепремиер.

Рогозин е директор на "Роскосмос" от 2018 г. насам. Преди това беше вицепремиер, отговарящ за отбранителната индустрия в продължение на 7 години. Той е бил и лидер на политическа партия "Родина", основана през 2003 г. Тя обаче се слива с други формации и така през 2006 година е сформирана "Справедливая Россия".

Шефът на "Роскосмос" е един от най-големите поддръжници на войната на Владимир Путин в Украйна. С активността си и противоречивите си постове в социалните мрежи той става обект на критики и обвинения, включително за публикацията си от началото на юни, с която заплаши България и още страни с ядрено оръжие. Това се случи, след като страната ни затвори въздушното си пространство за пътуващия към Сърбия външен министър Сергей Лавров.

"С какво е добра (б.а. - ракетата) „Сармат"? Тя няма да пита за съгласие за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите общата ни история черногорци. Както и другите разни шведи“, написа Рогозин в профила си в Twitter тогава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase