Снимка: БГНЕС

Русия едва ли ще се изтегли от обширна територия по южното крайбрежие на Украйна и ще победи украинските сили в целия източен регион Донбас, заяви посланикът на Русия в Лондон пред "Ройтерс".

След нахлуването на 24 февруари руските сили поеха контрола над голяма част от територията по южния фланг на Украйна над Крим, който Русия анексира през 2014 г. Русия бавно изтласква украинските сили от два подкрепяни от нея бунтовнически региона в Източна Украйна, които е признала за независими държави.

На въпрос как може да приключи конфликтът, руският посланик Андрей Келин заяви, че е трудно да се види как руските и подкрепяните от Русия сили се изтеглят от южната част на Украйна и че украинските войници ще бъдат изтласкани от целия Донбас.

"Ние ще освободим целия Донбас", каза Келин пред Ройтерс в интервю в лондонската си резиденция, където Уинстън Чърчил е обсъждал стратегията за Втората световна война с посланика на Йосиф Сталин.

"Разбира се, трудно е да се предвиди изтеглянето на нашите сили от южната част на Украйна, защото вече имаме опит, че след изтеглянето започват провокации, разстрелват се всички хора и всичко останало."

Русия твърди, че от 2014 г. насам Украйна многократно е убивала цивилни граждани при нападенията си на територията, държана от подкрепяните от Русия сепаратисти в украинския Донбас. Сраженията за фронтовата линия в този регион причиниха хиляди жертви и от двете страни много преди нахлуването на Русия тази година.

Забележките на посланика дават представа за потенциалната руска крайна игра в Украйна: по същество принудително разделение, което ще остави бившия съветски съсед на Русия лишен от повече от една пета от постсъветската му територия.

Рано или късно, Украйна ще трябва да реши: да сключи мирно споразумение с Русия или "да продължи да се плъзга надолу по този хълм" към разрухата, смята Келин.

В четвъртък президентът Владимир Путин обвини Запада в десетилетия на агресия спрямо Москва и предупреди, че ако иска да се опита да победи Русия на бойното поле, може да опита, но това ще донесе трагедия за Украйна.

"Възможна ли е ескалация? Разбира се", каза Келин. "Ако потокът от оръжия бъде организиран по такъв начин, че да застраши нашето стратегическо положение, нашата отбрана, ще трябва да предприемем сериозни мерки срещу това."

Пренебрегване на руските опасения

Келин заяви, че Западът не разбира истинските причини за конфликта и пренебрегва опасенията на Русия.

"Разказът е много кратък: Русия е проявила агресия срещу невинна Украйна", каза Келин. "Това изобщо не е вярно."

Путин казва, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, защото Москва е трябвало да защити рускоезичното население от преследване, което според него Западът е пренебрегнал.

Той също така представя войната като необходим бунт срещу Съединените щати, които според него са унизили Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., като са разширили НАТО на изток и са използвали Украйна, за да заплашват Русия.

Украйна и нейните западни поддръжници твърдят, че Путин няма оправдание за това, което според тях е заграбване на земя в имперски стил срещу страна, чиито граници Москва признава след разпадането на Съветския съюз.

Конфликтът в Украйна започна през 2014 г., когато проруският президент бе свален по време на украинската революция на Майдана, след което Русия анексира Крим. Тогава в Източна Украйна започнаха сражения между подкрепяните от Русия сили и украинските войници.

Преди инвазията Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека установи, че в Източна Украйна са извършени нарушения на правата на човека от всички страни. Тя не откри доказателства за геноцид. Москва също така разкритикува украински закон, който задължава всички граждани да знаят украински език.

Украйна отрича да преследва рускоговорящите.

Келин заяви, че Украйна се е подготвяла за война от известно време, подпомагана от САЩ и Великобритания. Путин казва, че Западът използва Украйна като част от план за отслабване и дори унищожаване на Русия.

"Не мисля, че Европа разбира какво представлява украинският национализъм", каза Келин. Резултатът: Русия се приближава към Китай, каза той.

"Ако санкциите продължат да се налагат на Русия, ще направим голям завой към Китай и Изтока", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase