Снимка: БГНЕС

Руски официални лица се "наредиха на опашка", за да отпразнуват падането на Борис Джонсън, а един от водещите магнати определи британския лидер като "глупав клоун", който най-накрая е получил справедливото си възнаграждение за въоръжаването на Украйна срещу Русия.

Очакваше се Джонсън да обяви оставката си, след като беше изоставен от министрите и депутатите от неговата Консервативна партия, които заявиха, че той вече не е годен да управлява. Кремъл заяви, че също не е почитател на британския лидер, чиито родители са го кръстили Борис на името на белоруски емигрант.

"Той не ни харесва, ние също не го харесваме", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той заяви, че съобщенията, че Джонсън скоро ще подаде оставка като министър-председател, не притесняват Кремъл.

Други руснаци бяха по-брутални.

Руският магнат Олег Дерипаска заяви в Телеграм, че това е "безславен край" за един "глупав клоун", чиято съвест ще бъде помрачена от "десетки хиляди животи в този безсмислен конфликт в Украйна".

Мария Захарова, главен говорител на руското външно министерство, заяви, че падането на Джонсън е симптом за упадъка на Запада, който според нея е раздиран от политическа, идеологическа и икономическа криза.

"Поуката от историята е: не се опитвайте да унищожите Русия", каза Захарова. "Русия не може да бъде унищожена. Можете да си счупите зъбите с нея и след това да се задавите с тях".

Още по темата
Още преди президентът Владимир Путин да нареди инвазията в Украйна на 24 февруари, Джонсън неведнъж критикуваше Путин, представяйки го като безмилостен и вероятно ирационален шеф на Кремъл, който застрашава света с безумните си амбиции.

Заместник-председателят на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа в Телеграм, че "най-добрите приятели" на Украйна си отиват и отбеляза: "Победата" е в опасност!".

Той допълни, че оставката на Джонсън е "закономерен резултат от британската наглост и мръсна политика. Особено на международно равнище".

След инвазията Джонсън превърна Великобритания в един от най-големите западни поддръжници на Украйна, като изпрати оръжия, наложи на Русия някои от най-строгите санкции в съвременната история и призова Украйна да победи огромните въоръжени сили на Русия.

Джонсън подкрепяше Украйна дотолкова, че някои в Киев го наричаха с обич "Борис Джонсънюк". Понякога той завършваше речите си със "Слава на Украйна" - или "Слава на Украйна".

Джонсън, лицето на кампанията за Брекзит през 2016 г., който спечели гръмка изборна победа през 2019 г., преди да изведе Обединеното кралство от Европейския съюз, дори говори на скован руски през февруари, като каза на руския народ, че не вярва, че "ненужната и кървава" война е била в тяхно име.

Русия многократно го отхвърли като зле подготвен шут, който се опитва да удари далеч над истинската тежест на Великобритания.

Захарова с радост го представи като автор на собственото си падение.

"Борис Джонсън беше ударен от бумеранг, хвърлен от него самия", каза тя. "Неговите съратници го издадоха".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase