Снимка: БГНЕС

Германското федерално министерство на икономиката и опазването на климата обмисля планове за национализация на германския участък от газопровода "Северен поток 2" и свързването му с терминал за получаване на втечнен природен газ. Това съобщи Дер Шпигел, позовавайки се на свои източници.

Още по темата

Според него германското правителство иска да отдели германската част на газопровода от останалата и да я свърже с терминала за втечнен природен газ. "Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа и участъкът може да транспортира газ директно до Южна Германия. Експертите обаче се опасяват, че повдигането и разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Освен това подобна работа ще изисква допълнителни одобрения.

Съществува и несигурност по отношение на правата на собственост. Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита и е назначен временен управител, предава БГНЕС.

Но германските власти се страхуват най-много от контрамерки от страна на Русия, по-специално от ответна национализация на собствеността на германски компании в Русия. Министерството на икономиката все още не е коментирало плановете, но посочва, че въпросът за използването на съществуващата инфраструктура за връзка с терминала за втечнен природен газ е важен фактор.

По време на изложението SPIEF-2022 главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Северен порок 2" е готов да доставя газ за Германия по всяко време.

Коментари Напиши коментар

60

ГОЧО

преди 1 месец

И кво ще правитв с празна тръба!?? Комунизма ли ще връщате с тия действия? Кой умен инвеститор ще инвестира в подобнаа страна, където няма сигурност за нищо!?

59

баба мара

преди 1 месец

свалете санкциите и продължете строителството по евтино ще ви излезе и не се знаеконюктурата след време накъде ще наклони не се доверяваите на сащ за нищо

58

До Анонимен 57 - Благодарности за точните извадки. Не че не ги знаем що за стока са, но този път хептен им лъснаха червените дирници.