Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви края на "ерата на еднополюсния свят" в реч, която критикува западните страни на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Още по темата

"Когато спечелиха Студената война, САЩ се обявиха за Божии представители на земята, хора, които нямат отговорности - само интереси. Те обявиха тези интереси за свещени. Сега това е еднопосочно движение, което прави света нестабилен", заяви Путин пред публиката.

Речта му беше забавена с повече от 90 минути заради "мащабна" кибератака. Тя се разглежда като възможност светът да получи някаква представа за мисленето на руския лидер четири месеца след войната му срещу Украйна.

Руският президент каза, че САЩ се преструват, че не забелязват, че има други силни центрове на сила в света.

Той добавя, че западните нации все още мислят с термините от миналия век - третирайки другите държави като колонии.

Путин атакува санкциите, наложени от Запада след началото на руската инвазия, казвайки, че са "луди и безсмислени".

Според него западните страни не са успели да разбият Москва.

"Икономическият блицкриг срещу Русия нямаше шанс да успее от самото начало", заяви той. По думите му санкциите са по-вредни за тези, които ги налагат.

Той каза, че Европейският съюз може да загуби повече от 400 милиарда долара заради санкциите срещу Русия и добави, че ЕС е загубил своя "политически суверенитет" в отговора си на войната в Украйна.

Путин отбеляза, че инфлацията в страните от ЕС се увеличава и добавя, че неравенството само ще се увеличава в резултат на санкциите. Руският лидер твърди, че истинските интереси на хората в Европа са оставени настрана.

Позовавайки се на опасенията от глобална продоволствена криза, предизвикана от войната в Украйна, той твърди, че Русия е в състояние значително да увеличи износа си на зърно и торове.

"Износът на зърно може да нарасне до около 50 милиона тона", каза той.

Украйна е един от най-големите производители на зърно в света заедно с Русия, но не успя да изпрати доставки в чужбина поради блокада на пристанищата си. Но Путин продължава да отрича, че Москва пречи на Украйна да изпраща продукцията си в чужбина – или че тя е виновна за покачването на цените на световния пазар на зърно.

"Русия ще изпрати износ на храни в Африка и Близкия изток", добави той.

Президентът говори и за войната в Украйна. Путин заяви, че решението на Русия да започне така наречената "специална военна операция" е било трудно - но "ни беше наложено".

Путин казва, че е операцията е имала за цел да защити "нашите хора" в Донбас, в Източна Украйна, като повтори неоснователното си обвинение, че те са "подложени на геноцид".

Той добави, че "Западът продължава да изпомпва Украйна с оръжие", заявявайки, че "всички цели на специалната операция ще бъдат постигнати без никакво съмнение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase