Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров направи няколко твърдения за войната в Украйна в интервюто си за BBC. От медията проверяват част от тях.

Още по темата

"Въвличането на Украйна в НАТО беше престъпно действие"

Украйна не е член на НАТО и въпреки че е изразила желание да се присъедини, няма времева рамка за това.

В интервюто Лавров казва, че Русия е нахлула в Украйна, за да спре Запада да "влачи" Украйна във военния съюз.

Ако Украйна стане член на НАТО, алиансът ще бъде задължен да я защитава от атаки на Русия или други противници.

НАТО не е разположило никакви бойни войски в Украйна, но сътрудничеството се е задълбочило от 2014 г.

Членовете на НАТО подкрепиха Украйна с оборудване и обучение след анексирането на Крим от Русия, в страната пристигнаха и чуждестранни военни инструктори.

През март украинският президент Владимир Зеленски каза: "Ясно е, че Украйна не е член на НАТО; ние разбираме това".

През последните години НАТО разположи повече сили в някои държави-членки в Източна Европа. Разполагането на алианса в Източна Европа след 2014 г. - четири бойни групи в балтийските държави и Полша - възлиза на 5000 войници.

Преди незаконното анексиране на Крим от Русия, нямаше съюзнически войски в източната част на алианса. По-нататъшната военна активност на НАТО в Източна Европа е в отговор на собственото натрупване на Русия близо до Украйна, което продължи много седмици, преди тя да нахлуе в края на февруари.

В един момент руските сили се оценяваха между 100 000 и 190 000 души.

"Ние не нахлухме в Украйна, ние обявихме специална военна операция"

На 24 февруари руските сили започнаха пълномащабна атака срещу съседна Украйна, насочена към обекти в цялата страна.

В началото на март Русия прие закон, според който публикуването на "фалшива информация" за това, което прави руската армия, се наказва с до 15 години затвор.

На практика това означава наказание за докладване на всичко, което оспорва разказа на Кремъл за кампанията му в Украйна.

На медиите в Русия е забранено да го наричат ​​"война" или "инвазия". Необходимата официална терминология е "специална военна операция".

"Според международното право наемниците не се признават за бойци"

Законите за войната, изложени в Женевските конвенции, предоставят "имунитет на бойци" на военнопленниците.

Наемниците (чуждестранни бойци, които не са част от редовна армия, наети да предприемат военни операции) не са обхванати от тази правна защита.

Лавров говореше за двама британци, които бяха осъдени на смърт от руски подставен съд в Източна Украйна, обвинени, че са наемници.

И двамата мъже живеят в Украйна от 2018 г. Семействата им твърдят, че са били дългогодишни членове на украинската армия и затова трябва да бъдат защитени.

Чуждите граждани, които са членове на въоръжените сили на друга държава, имат права като военнопленници, ако бъдат заловени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase