Снимка: БГНЕС

Руската православна църква отхвърли санкциите срещу своя лидер, патриарх Кирил, наложени от Великобритания заради подкрепата му за военната намеса на Москва в Украйна.

"Опитите да се сплаши с нещо предстоятелят на Руската църква или да бъде принуден да се откаже от възгледите си са безсмислени, абсурдни и безперспективни", заяви говорителят на църквата Владимир Легойда в Телеграм. "Църквата - особено сега - е последният мост, средство за комуникация, което по някаква причина се опитват да унищожат", каза Легойда. "Това може би е необходимо само На онези политически сили, които имат за важна цел - ескалацията на конфликта и отчуждаването на мира", добави той. "Няма друг начин, по който да си обясня подобни абсурдни и контрапродуктивни мерки, които допринасят само за едно - прекъсване на и без това силно нарушената комуникация между европейската общност и Русия", каза той. БГНЕС припомня, че Великобритания наложи санкции на 75-годишния духовник и съюзник на президента Владимир Путин две седмици след като ЕС го извади от собствения си санкционен списък след съпротива от страна на Унгария.

В новия британски списък е включена и руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова, за която се твърди, че е контролирала принудителното осиновяване в Русия на около 2000 украински деца.

Освен това Лондон добави към разширения черен списък и депутата от Московската градска дума Сергей Савостянов, както и ръководителя на борда на директорите на „Волга-Днепр“ Алексей Исайкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase