Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската противовъздушна отбрана и бойна авиация са свалили три щурмови самолета Су-25 на украинските въоръжени сили за един ден, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Руските средства за противовъздушна отбрана свалиха един самолет Су-25 на украинските военновъздушни сили близо до Долгенкое в Харковска област", каза той.

Конашенков добави, че още два Су-25 са били свалени от руски изтребители в районите Райгородок и Черкаское в Донецка област.

В резултат на въздушните удари вчера са убити над 150 военнослужещи, както и шест танка, пет полеви артилерийски оръдия и десет автомобила със специално предназначение на украинските въоръжени сили, каза той.

Междувременно руските сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт.

Още по темата

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенцията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase