Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна на работно посещение в Турция, по време на което се очаква да обсъди с турския си колега Мевлют Чавушоглу перспективите за възобновяване на мирните преговори с Украйна. Това съобщиха от руското дипломатическо ведомство.

Очаква се също така Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу да обсъдят проблема с износа на зърно от блокираните украински пристанища в Черно море. Според Лавров Русия отдавна е осигурила необходимите хуманитарни коридори, а за окончателното решаване на проблема трябва да се направи едно единствено нещо:

"Да се заповяда на Зеленски да даде команда за разминиране на тези пристанища и да престанат да се крият зад някакви изявления, че Русия ще се възползва от това. Путин вече каза, че не възнамеряваме да се възползваме от това и че сме готови честно да решим този проблем", заяви Лавров на пресконференция в Москва по-рано през седмицата.

Последният кръг от руско-украинските мирни преговори се състоя на 29 март в Истанбул при посредничеството на Турция. След това преговорите бяха прекратени, за което Русия обвини украинската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase