Снимка: БГНЕС
fallback

Военноморският флот на Русия ще осигури безпрепятственото преминаване на кораби с украинско зърно, ако Украйна реши проблема с разминирането на своите териториални води. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция.

Русия гарантира свободното извозване на украинско зърно с корабите, които в момента са блокирани в украинските пристанища. Но за целта трябва украинските представители да разминират крайбрежните води, които се намират в териториалното море на Украйна, каза той.

„Ако бъде решен проблемът с разминирането, а ние вече седмици наред привличаме вниманието на вълнуващите се от този въпрос западни колеги, военноморските сили на Русия ще осигурят безпрепятственото преминаване на кораби в Средиземно море и по-нататък до местоназначението им”, подчерта Лавров. Той беше категоричен, че Русия вече отдавна е направила всичко необходимо, за да реши проблемите с продоволствената сигурност.

Войната в Украйна и мащабните санкции, въведени от САЩ и ЕС срещу Русия, доведоха до нарушаване в доставките на зърно, което повишава риска от продоволствена криза в различни държави по света. От началото на годината цените на пшеницата и царевицата се увеличиха значително. Запасите от пшеница в света ще стигнат едва за 10 седмици, отбелязаха по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН от 21 май, а ситуацията е по-тревожна, отколкото по време на кризата през 2007-2008 г.

Преди това Лавров заяви, че световната продоволствена криза е настъпила много преди войната в Украйна и е била причинена, наред с другото, от пандемията от коронавирус и погрешни изчисления на западните държави. Същевременно той изтъкна, че сегашната ситуация е изострила проблема и че западните санкции са една от основните причини за прекъсването на доставките на храни, което изостря кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

Анонимен

преди 1 година

Преди войната в Украйна имаше 562 млн тона зърно. Сега Русия говори, как ще съдействат за извозването на всичките 22 млн тона зърно. Украинците ги питаха "ало братушки дека са другите 500 млн тона?" Русофашагите се правят на ощипани девойки неклатени! Както 45-та от тук изнесоха всичко дето не беше заковано сега крадат всичко от Украйна. Руснак ако ти влезе в страната това е като скакалци - откъдето минат нищо не остава! Библейска напаст са тези!

123

какво се чудим

преди 1 година

Разбрахте ли защо Русия открадна милиони тонове украинско жито - За да гарантира извозването му!

122

Dunavec

преди 1 година

Нагъл лъжец

fallback