Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Путин взема тактически решения на ниско ниво, които обикновено се вземат от офицер, отговарящ за едва 700 руски войници, твърдят западни експерти.

Военен източник казва, че Путин и генерал Валери Герасимов, началник на Генералния щаб, диктуват основните движения на силите си в Украйна.

"Смятаме, че Путин и Герасимов участват във вземането на тактически решения на ниво, което обикновено очакваме от полковник", твърди източникът. Той добавя, че се смята, че най-висшият генерал на Путин все още е "начело на операцията", въпреки твърденията, че е бил отстранен след военни провали.

Втори военен източник, цитиран от The Times, казва, че в руската армия полковник обикновено командва еквивалента на две батальонни тактически групи (BTG), всяка от които се състои от приблизително 900 души персонал.

Той сравнява ситуацията с основателя на Amazon: "Джеф Безос не доставя вашите колети, той взема стратегически решения".

Западни източници смятат, че микроуправлението на войната от Путин може да допринесе за военните провали в региона на Донбас, където руските войски не успяват да превземат градове.

Путин, бивш офицер от КГБ, разкри преди няколко години, че е командвал артилерийски батальон през съветската епоха. "Получих званието лейтенант като артилерист, като командир на гаубичен артилерийски батальон", каза той по време на посещение на Петропавловската крепост в Санкт Петербург, според видео, публикувано от Кремъл.

Адмирал сър Тони Радакин, ръководител на британските въоръжени сили, каза вчера в парламента, че Украйна печели войната срещу Русия, защото това е "екзистенциална битка за нейната нация". Той добави, че вярва, че оцеляването на киевската администрация е гарантирано.

Игор Гиркин, известен още като Игор Стрелков, бивш агент на ФСБ, който организира анексирането на Крим през 2014 г., каза в коментари, разпространени в социалните медии, че руската операция в Донбас се е провалила. "За повече от две седмици на ожесточени военни действия бяха постигнати само тактически успехи", пише той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

Анонимен

преди 1 година

Руският войник се пази да не го ранят, за да не го убие руският командир. Един руски войник се порязал при бръснене, командирът му го видял и веднага го застрелял, за да не яде болничната храна и да се излежава при сестрите.

124

Анонимен

преди 1 година

Путин го спасява само това, че има къде да бяга и никой не иска да го преследва из Сибир. Само да се махне от Украйна.

123

Анонимен

преди 1 година

Путин: Аз съм жертва на некадърните генерали. Трябваше да ги изчистя, както направи Сталин.

fallback