Снимка: архив, БГНЕС

Битката за Донбас е последното голямо настъпление на руската армия във войната в Украйна. Постепенно Москва изчерпва нападателния си потенциал, а проблемите растат, казват западни военни експерти.

През последните две денонощия руската армия изобщо не е напреднала на фронта в Донбас, а през миналата седмица имаше съобщения, според които тя дори е била принудена да отстъпи край Харков под натиска на украинските въоръжени сили, пише Дойче веле.

Още по темата
Какви са следващите възможни ходове на Русия? Ето мненията на водещите военни експерти Майкъл Кофман от вашингтонския Център за военноморски анализи и Роб Ли от Института за външнополитически изследвания във Филаделфия.

Русия няма потенциал да продължи настъплението

Дори Русия да успее да напредне в района на Северодонецк, това ще е минимален напредък, а руските загуби продължават да са значителни, казва Роб Ли. По този повод той припомня неуспешните опити на руските военни в продължение на няколко дни да преминат реката Северски Донец - когато, съдейки по публично достъпните снимки, са били загубени 70 единици бронирана военна техника, което отговаря на въоръжението на една батальонно-тактическа група. Броят на загиналите е неизвестен.

Експертите Ли и Кофман поддържат становището, че в рамките на настъплението си в Донбас руската страна вече изнемогва – без значение дали ще успее да завладее нови украински територии. На базата на оценката на личния състав на руската армия Кофман стига до извода, че в операцията в Донбас участват последните атакуващи резерви на Русия в тази война. „Не мисля, че им е останал потенциал да продължат нападението."

Руската армия изпитва остър недостиг на кадри

Основният проблем на руската армия е острият недостиг на личен състав, казват Кофман и Ли. „75-80 процента от боеспособните части вече са използвани, а особени резерви няма." Но достоверни данни за числеността на руската армия, действаща в Украйна, липсват, посочва Кофман.

Експертите казват, че в стремежа да се намерят резерви, към Украйна са пренасочени руски военни от Таджикистан, Абхазия и Сирия, откъдето следва, че в момента армията на Русия не е готова за нито един друг теоретично възможен военен конфликт.

Наред с проблема с личния състав руската армия изчерпва и запасите си от боеприпаси, и по-конкретно - от високоточни ракети. „Не може да се каже колко са, но е ясно, че са малко", предполага Роб Ли. Кофман е на друго мнение - макар Русия да е загубила много танкове и бронирани машини, е трудно да се оценят запасите от боеприпаси като цяло. Кофман предполага, че запасите все още са „съществени".

Русия ще се изправи пред „неприятен избор"

„Русия има три опции: ескалация, продължение на досегашната тактика или деескалация", убеден е Роб Ли, като ескалацията ще бъде възможна само чрез мобилизация, макар и частична. „В противен случай просто няма да има как да се прави ротация."

Кофман от своя страна смята, че Русия няма да може да продължи войната по същия начин, по който я е водила досега. „Основният ми извод е, че ще се наложи взимането на неприятни решения." Според Кофман вариантът с всеобщата мобилизация е неосъществим и малко вероятен, а сегашните действия на руското ръководство определя като опит да се реши проблемът с дефицита на военни кадри с „полумерки": желанието да се удължи срокът на военната служба на наборниците, или те да бъдат накарани да подпишат военни контракти, да се проведе мобилизация на доброволците и т.н.

„Най-големият проблем обаче остава търсенето на политическа рамка за тази „специална операция", казва Кофман. Въпреки нежеланието на политическото ръководство да обяви война, Русия разполага с възможности да набира личен състав без всеобща мобилизация. Но дори в този случай тя едва ли ще успее да възстанови силите си за ново настъпление - възможно е те да ѝ стигнат само за отбрана на завладените територии, предполага той.

Още едно от предположенията на експерта е, че до патова ситуация няма да се стигне, тъй като Украйна има добри възможности за контранастъпателни действия. Траекторията на развитие на събитията е по-скоро в полза на Киев, като се има предвид, че факторът западно въоръжение играе все по-голяма роля, казват и Ли, и Кофман.

„Война до изнемога и от двете страни"

Макар перспективите на руската армия в Украйна да се влошават, Кофман предупреждава да не подценяваме възможностите ѝ – например за отбрана. Въпреки сериозните загуби до момента не е имало масово предаване в плен или големи щети от руска страна, така че бързо и „драматично" поражение не може да се очаква. „Най-вероятно е и двете страни да приложат стратегията за изтощение на противника", смята Кофман.

„И Украйна търпи големи загуби. Руската страна успя да нанесе сериозни удари по военни цели, да блокира украинските пристанища и да нанесе вреди на икономиката. Ситуацията е трагична, макар като цяло да се развива в полза на Украйна", казва Майкъл Кофман. Според него руските военни още дълго ще могат да поддържат икономическата блокада на Украйна: „В близко бъдеще това ще оказва голям негативен ефект, но вредите за руската икономика ще бъдат още по-тежки".
 

Коментари Напиши коментар

225

R.A.T.M

преди 4 месеца

Стискайте палци да продължи по този начин, а не по другия, че тогава и отговор няма да получат руснаците. Живеем в 21 век информирайте се, Русия няма да спре, каквито и цифри да пишете, ресурс за война имат винаги са имали. Когато американски генерали са питали Жуков защо първо пуска пехотата през минирано поле, а после танковете, той спокойно им отговорил, че рускините жени нови войници ще родят, а танковете му трябват сега.

224

ха-ха-хи

преди 4 месеца

Дрън...дрън...та пляс...пляс...Поредните *** на ДойчеСере...!

223

Анонимен

преди 4 месеца

До Боби - Шшшшш, тихо! Трябва да се казва на всички, че Русия е с аграрна икономика, че няма развитие, а целият и трик е, че е "бензиностанция с ракети" ... Руснаците преди година обявиха, че ще правят техни микропроцесори. Първите резултати, бяха с 10 години наза. Псоле показаха такива, дето са с 4-5 години назад, а сега са с 2-3 години назад. Това за има няма година. Догодина, сигурно ще са на нивото, на което америкснаките са тази, а след 2 години никой не знае ... Ама "безниностацния"