Снимка: архив, БГНЕС

Москва отбелязва Деня на победата и анализатори очакват президентът Владимир Путин да използва традиционния военен парад за 9 май, за да представи нов прочит на войната в Украйна, пише британският в. "Гардиън". Изданието допълва, че речта, която предстои да произнесе Путин, може да даде някои насоки за бъдещето на конфликта в Украйна.

Още по темата
Владимир Путин имитира действията на нацистите, пък предстои да каже в реч днес британският министър на отбраната Бен Уолъс, пише "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че във важното слово, което ще произнесе по-късно днес в Националния военен музей на Великобритания, Уолъс също така ще обвини Путин в "похищаване на историята" и обида към паметта на падналите съветски воини.

"С инвазията си в Украйна Путин, приближените му и генералите му сега копират фашизма и тиранията отпреди 70 години, повтаряйки грешките на тоталитарните режими от миналия век", ще заяви министърът в речта си. В словото си той ще обвини висши офицери от руската армия, че са толкова некомпетентни, че заслужават военен съд. Вестникът коментира, че днешният парад за Деня на победата в Москва ще бъде демонстрация на мощ пред Украйна и НАТО.

Украйна се готви за засилване на руските нападения на фона на честванията в Русия на Деня на победата, пише "Индипендънт". "За руския агресор подобни знакови дати са като червения цвят за бика", заявява заместник-вътрешният министър на Украйна Евген Енин, цитиран от изданието.

Изданието отбелязва, че през последните дни в Източна Украйна се водят ожесточени боеве, тъй като и двете страни се стремят да превземат територии, които в момента са извън контрола им. Според западни военни анализатори, цитирани от вестника, в района на Харков напредва украинска контраофанзива, а руснаците са постигнали малки успехи в Луганска област. На този фон украинските бойци в Мариупол дават последeн отпор, за да предотвратят пълното превземане на града, допълва "Индипендънт".

Г-7 обещаха постепенно да се откажат от руския петрол и нефт, пише "Вашингтон пост" във връзка с вчерашната виртуална среща на върха на лидерите на групата на седемте най-развити държави в света. Вестникът коментира, че срещата се е състояла, след като преди това държавните и правителствените ръководители на Г-7 са имали виртуално съвещание и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Вашингтон пост" отбелязва, че САЩ вече са забранили вноса на руски петрол, газ и въглища, но много страни, особено в Европа, срещат повече трудности да се откажат от зависимостта си от руските природни ресурси. Изданието допълва, че в комюникето от срещата си лидерите от Г-7 не са посочили конкретни срокове за реализирането на практика на обявените от тях забрани за вноса на руски енергоносители.

"Ню Йорк таймс" коментира, че на годишнината от края на Втората световна война в Европа страните от Г-7 са дали знак, че твърдата им подкрепа за Украйна оттук нататък само ще се засилва. Изданието отбелязва също, че въпреки цялото си военно превъзходство над Украйна Русия не успява да постигне значими успехи, както и че 9 май е силно почитана дата в Русия, но войната в Украйна променя значението на празника.

Германия се колебае за военните разходи, пише в редакционна статия "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че в Берлин са обещали прелом в политиката си по този въпрос, но са започнали да се връщат към старите си навици. В статията се допълва, че преди два месеца канцлерът Олаф Шолц е обявил значително увеличение на разходите за отбрана, но сега той е започнал да показва колебания по този въпрос, което предизвиква все по-голяма полемика в Берлин.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase