Снимка: БГНЕС

Европейският офис на Световната здравна организация ще разгледа следващата седмица резолюция, призоваваща за закриване на специализирания офис на СЗО в Москва заради руската инвазия в Украйна, съобщиха от здравната организация.

За 10 май е свикана двудневна специална сесия на регионалния офис на здравната агенция на ООН за Европа, на която ще бъде обсъден този въпрос.

Четиридесет и трима членове на европейския регион на СЗО, който включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия, са изпратили писмо с предложението до регионалния директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

В писмото, изпратено на 28 април, се призовава за специална сесия, на която да се "разгледа здравната ситуация в Украйна и по-широките последици от продължаващата война върху здравните въпроси в региона и извън него", се казва в изявление на СЗО Европа.

В писмото авторите отбелязват, че войната оказва "особено опустошително въздействие върху здравната система на Украйна, като сериозно ограничава достъпа до лекарства, съоръжения и здравни услуги".

Проекторезолюцията категорично осъжда "военната агресия на Русия срещу Украйна, включително нападенията срещу здравни заведения в Украйна".

Резолюцията изисква от Клуге да "проучи възможностите" за базираното в Москва Европейско бюро на СЗО за превенция и контрол на незаразните болести, включително "възможното преместване" на бюрото извън Русия.

Според говорител на СЗО тя не засяга офиса на СЗО за Русия.

Резолюцията призовава също така регионалният директор да обмисли "временно преустановяване" на всички регионални срещи в Русия, включително технически срещи и срещи на експерти, както и конференции и семинари.

Предложено е спирането да продължи "до мирното разрешаване на конфликта между Рускияя и Украйна и изтеглянето на руските военни сили от украинска територия. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase