Снимка: Bulgaria ON AIR

"Анкара или Истанбул ще бъдат мястото, където ще бъдат направени стъпки по отношение на Източна Украйна - там, където се водят най-ожесточените боеве. Среща между Путин и Зеленски в Турция може да бъде договорена и проведена единствено, когато има някакви конкретни договорки и може да се сложи нещо на масата. Ако има такава среща, тя ще има предистория, а именно проведените разговори между външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в Анталия преди месец", заяви бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му днешна Турция е силно зависима от Руската федерация.

"Това са руските туристи, които в момента спасяват закъсалата турска икономика. Преди пандемията броят на тези руски туристи беше 6 млн., а от Украйна някъде около 3 млн. Също така преди войната и пандемията Руската федерация беше третият по значимост външно търговски партньор на Турция", допълни Георги Димов.

"Успоредно с това Руската федерация е значително зависима от Турция. И ето я тази умерена и далновидна външна политика на днешна Турция. Това, което е против интересите на Москва, е, че изначално Анкара си държи на позицията против анексията на Крим. Второ - веднага обяви, че това е война и се обяви против военните действия на Москва. И също това, което е силно, особено в условията на война, е военно-техническото и военното сътрудничество между Турция и Украйна", изтъкна бившият генерален консул в Одрин пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че това, което условно продължава да е в интерес на Русия, са поне две неща.

"Първо - Анкара не се присъедини към санкциите срещу Русия, и второ - не затвори въздушното си пространство за Русия", каза Димов.  

Гостът заключи, че Ердоган със сигурност може да повлияе на Путин. И той го прави, защото Босфорът е ключето, което държи Анкара по отношение на преминаването на военни кораби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase