Снимка: БГНЕС

Главният равин на Русия Берл Лазар разкритикува изказванията на външния министър на Сергей Лавров, който заяви, че най-лошите антисемити са евреи и че Адолф Хитлер има еврейски произход, съобщи еврейската телеграфна агенция JTA.

Откровената критика на Лазар, който нарече изказванията на Лавров от неделя "шокиращи" и поиска извинение от външния министър, е необичайна за Русия, където други духовници подкрепят войната в Украйна и където дисидентството е до голяма степен незаконно.

Още по темата
Приеманият в по-широк план като близък до руския президент Владимир Путин Берл Лазар и ръководената от него и свързана с Хабад Любавич Федерация на еврейските общности на Русия вече изразиха недоволство от войната, но се въздържаха от критика директно към режима на Путин.

„Не смятам, че имам право да давам съвети на ръководителя на руската дипломация – но би било хубаво той да се извини на евреите и просто да признае, че е сгрешил“, написа Лазар, помолен за коментар от JTA. „Тогава мисля, че инцидентът ще може да се смята за приключен и да затворим страницата“ – допълни Лазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase