Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати са готови да финансират бъдещо поражение на Русия в Украйна, заявява руският в. „Комерсант“.

САЩ изпратиха на Украйна 70 от планираните 90 гаубици М777 с дигитална система за управление на огъня и половината от предвидените 140 хиляди 155-мм снаряди за тях. Доставките на модерни оръжия за Киев протичат успоредно с подготовката Конгресът на САЩ да приеме законопроект, с който на Украйна ще бъдат отпуснати още 33 милиарда долара – най-мащабният в историята пакет американска военна помощ за друга страна, посочва изданието.

Още по темата
Според говорителя на Пентагона Джон Кърби, цитиран в руското онлайн издание „ФАН“, над 170 украински военни вече са обучени да боравят с гаубици М777, а на 2 май е приключило обучението на още 50 украинци.

„Американски официални лица неведнъж са заявявали, че напомпването на Киев с оръжие (. . .) цели военно поражение на Русия“, се казва в материала на „Комерсант“. „Целта на правителството на САЩ в тази криза (. . .) е тя да приключи със стратегически неуспех за Русия“ във военната, икономическата и политическата сфера, помества вестникът уточнение на Селест Уоландър, помощник на американския министър на отбраната.

Стратегията на президента Джо Байдън за отслабване на Русия може „да превърне войната в Украйна в глобална“, предупреждава обаче американското издание „Форин полиси“, цитирано в статията. „Русия може да направи така, че ако те изгубят, да изгубят и всички останали“, изтъква Джордж Бийби, бивш аналитик на ЦРУ. Според него вашингтонската администрация рискува да забрави, че „най-важният национален интерес на САЩ е да не се допусне ядрен конфликт с Русия“.

„Свободная преса“ разказва за слухове в политическите среди, близки до президентския офис в Киев, според които шефовете на Държавния департамент и Пентагона Антъни Блинкън и Лойд Остин са убедили украинския лидер Володимир Зеленски да не сключва мир с Москва, а да й даде „още един решителен бой – вече със западни оръжия (. . .) – а ако и тогава не стане, „се ла ви“ – „тръгвай към капитулация“. Според всекидневника „тъкмо това обяснява бързането“ с военната помощ за 33 милиарда долара.

Освен САЩ обаче в руско-украинския конфликт „инвестират“ още 40 страни и общите им разходи ще бъдат просто астрономически, прогнозира „Свободная преса“.

Вестникът твърди, че американците обикновено докарват в конфликтни зони, примерно Ирак и Афганистан, „невероятно лакоми"  оръжия, а после настояват съюзниците им да изпратят като помощ високотехнологични боеприпаси. И членките на НАТО са принудени да ги поръчват на фирми от отбранителния комплекс на САЩ.

В тази връзка всекидневникът нарича гаубиците М777, изпращани на Киев, военен „крокодил“. Те изстрелват по 7 снаряда в минута на разстояние до 40 км и всеки изстрел струва 112 000 долара, коментира италианският експерт Манлио Динучи. Така според него за една минута едно оръдие ще изстреля по руснаците боеприпаси на стойност колкото 25 брутни годишни заплати на един среден италианец, отбелязва „Свободная преса“.

Не всички М777 впрочем ще стигнат до зоната на бойните действия в Украйна. Това подчерта в Телеграм руският военен експерт Михаил Ходарьонок, посочва специализираното издание „Военное дело“.

По думите му войските на Русия ще проследяват движението на американската техника и ще я унищожават в районите, където украинците ще я разполагат и обслужват. „Гаубиците ще бъдат удряни и по време на превозването им, а после вече ще идат за вторични суровини“ – така Русия ще запази надмощието си в количеството и качеството на артилерията, уверява аналитикът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase