Снимка: БГНЕС

ЕК предлага в рамките на шестия пакет ответни мерки във връзка с войната в Украйна да бъдат наложени санкции на патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква, сочи документ, до който достъп има Франс прес.

Очаква се 58 души да бъдат засегнати от новите санкции. Новият списък, който предстои да бъде одобрен от страните членки, се състои от множество руски военни, а също така съпругата, дъщерята и един от синовете на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В него личи освен това името на Андрей Липов, шеф на Роскомнадзор – ведомството е федералният надзирател на телекомуникациите, предаде БТА.

Още по темата
Европейският черен списък съдържа вече над хиляда имена. Санкциите предвиждат забрана за влизане в ЕС и замразяване на авоарите.

Патриарх Кирил, „отдавнашен съюзник на президента Владимир Путин, се е наредил сред основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна“, се подчертава в документа. Ръководителят на Руската православна църква, която обединява по нейни собствени данни близо 150 милиона вярващи по света, главно в Русия, произнася все по-често проповеди в подкрепа на кремълската офанзива в Украйна.

На 27 февруари той я определи като сражение със „силите на злото“, опълчили се срещу историческото „единство“ на Русия и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase