Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май - ход, който ще позволи пълната мобилизация на руските резервни сили, тъй като усилията за окупация продължават да се провалят, смятат американски и западни представители.

Още по темата

9 май, известен като "Ден на победата" в Русия, отбелязва победата на Русия над нацистите през 1945 г. Западните официални лица отдавна вярват, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви или военно постижение в Украйна, или голяма ескалация на военните действия, или и двете.

Длъжностните лица започнаха да усъвършенстват един сценарий, който гласи, че Путин официално обявява война на Украйна на 9 май. Към днешна дата Путин настоява бруталния конфликт да бъде наричан "специална военна операция", като на практика забранява думи като инвазия и война.

"Мисля, че той ще се опита да се оттегли от своята "специална операция", каза пред LBC Radio миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Той оглежда терена, опипвайки почвата, за да може да каже "вижте, това сега е война срещу нацистите и това, от което се нуждая, са повече хора. Имам нужда от повече руско пушечно месо."

По време на конфликта Путин непрекъснато представяше инвазията си в Украйна - страна с еврейски президент - като кампания за предполагаема "денацификация" - описание, отхвърляно както от историци, така и от политически наблюдатели.

Уолъс добави, че "няма да се изненада, но нямам никаква информация за това, че той вероятно ще обяви на този 9 май, че "сега сме във война със световните нацисти и трябва да мобилизираме масово руски хора."

Официалното обявяване на война на 9 май може потенциално да засили обществената подкрепа за инвазията. Освен това, според руското законодателство, това ще позволи на Путин да мобилизира резервни сили и да призове наборни военнослужещи, от които според официалните лица, Русия отчаяно се нуждае на фона на нарастващия недостиг на работна ръка. Западни и украински официални представители изчислиха, че най-малко 10 000 руски войници са били убити във войната, откакто Русия нахлу преди малко повече от два месеца.

Руското бойно поле е "анемично"

След поредица от военни и логистични неуспехи Москва съсредоточи усилията си в района на Донбас в Източна Украйна, който е на фронтовата линия на конфликта между Русия и Украйна от 2014 г.

Но американският служител в понеделник определи руските военни усилия там като "анемични".

"Те ще се придвижат натам, след това ще обявят победа, а след това ще изтеглят войските си, само за да позволят на украинците да си го върнат", каза служителят пред репортери на брифинг в Пентагона.

Той твърди, че проблемите, които измъчват руските военни след първоначалния им удар, не са отстранени.

"Те все още страдат от лошо командване и контрол, нисък морал в много подразделения, и са далеч от идеалната логистика", каза служителят.

Руските сили също се стремят да избегнат рискове, които биха могли да доведат до допълнителни жертви на вече изчерпаните им сили, твърди служителят, описвайки наземната война в района като "много предпазлива, много хладка".

Междувременно украинските сили постигат значителен напредък в изтласкването на руснаците около Харков, в северозападния край на Донбас, каза служителят.

"Невероятно усилие, което отново не е  привлякло много внимание, но това е просто още една част от твърдата украинска съпротива, която те продължават да демонстрират", допълва той.

Другите варианти на Путин за 9 май

С по-малко от седмица до Деня на победата на 9 май, Москва може да погледне към други места, освен Донбас, за да направи изявление.

Другите опции включват анексирането на отцепилите се територии Луганск и Донецк в Източна Украйна, налагане на голям тласък за Одеса на юг или деклариране на пълен контрол над южния пристанищен град Мариупол.

САЩ имат "много достоверни" разузнавателни доклади, че Русия ще се опита да анексира Луганск и Донецк по "някое време в средата на май", каза в понеделник посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър. Има и индикации, че Русия може да планира да обяви и анексира "народна република" в югоизточния град Херсон.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в понеделник, че има "добра причина да вярваме, че руснаците ще направят всичко възможно, за да използват 9 май за пропагандни цели."

"Виждахме как руснаците наистина удвояват усилията си за пропаганда, вероятно, почти сигурно, като средство за отвличане на вниманието от техните тактически и стратегически провали на бойното поле в Украйна", каза Прайс на брифинг в Държавния департамент.

Прайс добави, че "би било голяма ирония, ако Москва използва повода на "Деня на победата", за да обяви война, което само по себе си би им позволило да нараснат наборните служители по някакъв начин. Те не са в състояние да го направят сега по начин, който би бил равносилен на разкриване на света, че техните военни усилия се провалят, че са сбъркали във военната си кампания и военни цели."

"Напълно съм уверен, че ще чуем повече от Москва до 9 май“, добави Прайс. „Напълно съм убеден, че ще чуете повече от Съединените щати, от нашите партньори, включително нашите партньори от НАТО, в навечерието на 9 май“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase