Снимка: БГНЕС
fallback

Европейският съюз зависи от доставките на руски газ, който все още не е включен в списъка с европейски санкции срещу Руската федерация. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в ефира на радиостанцията France Inter, цитирана от местни и чужди медии.

"ЕС вече зависи от руския газ", призна той. "Ние внасяме 155 милиарда кубически метра руски газ годишно. Още от първите дни обаче започнахме да изготвяме план за мерки, за да се освободим от тази зависимост", каза Бретон, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че "Европейският съюз се подготви сам" в случай на ембарго. "Този план е готов, дори ако газът в момента не е в списъка със санкции", каза Бретон.

Еврокомисарят призова за засилване на санкциите срещу Русия. "В момента Европейският съюз работи по шестия пакет от санкции. Той е в процес на обсъждане", каза Бретон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 2 години

Че тя газта да не расте по дърветата бе - да посадиш дървета и да чакаш добива. Ресурсите от газ на планетата са на определени места и количествата са ясни и ограничени. Дали, ако не беше възможно и изгодно, Европа нямаше да доставя от другаде десетилетия наред. Че нали затова предизвикаха тази патаклама на територията на Украйна - боят е да се смачка Русия и да се заграбят ресурсите и. Една от малкото, останали на земята, неопоскани от англо-саксите територии...

13

Анонимен

преди 2 години

Ама ние в България не подготвяме, направо прекратяваме без да имам конкретни мерки срещу тази зависимост. Кранчето ни е спряно, защото не искаме да следваме посочената за плащане схема, следвана засега от Германия, Австрия и т.н.

12

тя

преди 2 години

Нема да зависиме от руския газ , но ще зависим от течния американски газ - по-скъп и некаческвен !Голяма "независимост " ни готвите !

fallback