Снимка: архив, БГНЕС

Българите постъпиха безразсъдно, оценява руски експерт решението на България да не заплаща за руския газ с рубли и след като на 27 април „Газпром“ спря газовите доставки за България и Полша.

Още по темата
"Поляците си имат свои схеми в главата, но ако нещо тръгне не както трябва, отново ще се обърнат за газ към Русия или ще превключат на реверс от Германия", казва Сергей Пикин, директор на руския Фонд за енергийно развитие.

"София пък изобщо постъпи безразсъдно. Смятам, че до края на седмицата ще видим първото плащане от българите, максимум – в рамките на един месец", смята руския експерт.

Според него пък във Варшава ще отстояват решението си докрай.

Наблюдатели не изключват българите да са взели решението си под външен натиск, пише РИА Новости. Теоретично те също така могат да прекупуват газ от други страни, които продължават да си сътрудничат с Русия – например Унгария или Гърция. Те да договорят да получават повече по своите договори и една част да оставят за България. Своеобразен сив паралелен внос. Тъй като пазарът не е много голям, това е напълно възможно, пише още в коментара.

Синьото гориво в Европа, обхваната от енергийна криза, отново рязко поскъпна. Падащите обеми най-вероятно ще трябва да бъдат компенсирани от сив внос през трета ръка. Но суровината няма да стигне за всички и енергийният пазар на ЕС скоро ще започне да се пръска по шевовете, се оценява в материала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase