Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Американският вестник "Вашингтон пост" коментира визитата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин в Киев. Изданието цитира тяхно изказване, според което посещението им в украинската столица, която руските сили неуспешно са се опитали да превземат в първите седмици на войната, подчертава провала на целите на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Oще по темата
По думите на Блинкън американската стратегия за „масирана подкрепа за Украйна, масиран натиск срещу Русия, солидарност с повече от 30 държави, ангажирани в тези усилия - дава резултати“. Той е заявил, че основната цел на Русия е "да подчини напълно Украйна, да отнеме нейния суверенитет, да отнеме нейната независимост".

Вместо това, твърди Блинкън, санкциите, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници, са навредили на нейната икономика, а руската армия "постига драматично слаби резултати". Изданието отбелязва и че според Блинкън друга руска цел - "да раздели Запада и НАТО", които Кремъл разглежда като заплаха за своята сигурност - също се е провалила. За сметка на това войната в Украйна е накарала Финландия и Швеция, две традиционно неутрални държави в близост до Русия, да обмислят присъединяване към алианса.

Реакцията на Русия на американското посещение на високо равнище в Киев е била сравнително приглушена, коментира изданието, цитирайки изказване пред репортери на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, който е заявил че Русия ще си направи изводи за посещението, след като разгледа резултатите от него. Изданието отбелязва, че Путин обаче е преминал в настъпление, обвинявайки Запада, че се опитва да настрои руснаците едни срещу други.

Според американското издание "Ню Йорк таймс" днес САЩ са втвърдили тона на посланията си относно войната в Украйна, като са заявили, че американската цел е не само да се осуети руското нахлуване, но и да се отслаби Русия, така че тя повече никъде да не може да извършва подобна военна агресия. Целта беше изрично заявена от най-високопоставената делегация на администрацията на американския президент Джо Байдън, която посети Украйна от началото на войната, коментира изданието. Тя отразява засилено намерение да се противодейства на Русия, като се предоставят по-многобройни и мощни оръжия на украинците, които се сражават с руските сили с неочаквана упоритост, изчерпват ресурсите на Кремъл и разколебават надеждите на президента Путин за бърза победа.

Но изказванията на Блинкън и Остин биха могли също така да дадат допълнителна сила на твърденията на Путин, че войната в Украйна всъщност е за бъдещето на Русия, която вижда прозападния уклон на съседката си като пряка заплаха, предупреждава "Ню Йорк таймс".

Британският вестник "Гардиън" пише, че пет железопътни гари в Централна и Западна Украйна са били поразени от руски въздушни удари в рамките на един час днес, на фона на разрастването на войната в южната и източната част на страната. Изданието цитира съобщение на украинското военно командване, според което Русия се опитва да бомбардира железопътната инфраструктура, за да прекъсне доставките на оръжие от чужди държави. То отбелязва и че ударите са се състояли часове след посещението на Блинкън и Остин в Киев, докато двамата американски представители може би все още са били в страната.

Британският вестник "Телеграф" коментира думите на външния министър на Русия Сергей Лавров, който предупреди, че съществува "реална" опасност от избухване на трета световна война след ден на явни украински нападения на руска територия. В интервю за руските информационни агенции той е разкритикувал подхода на Киев към мирните преговори и е добавил: "Добрата воля има своите граници. Но ако тя не е реципрочна, това не помага на преговорния процес".

Изданието отбелязва, че Лавров е заявил, че Русия прави много, за да спазва принципа за стремеж към предотвратяване на ядрена война на всяка цена. "Това е нашата ключова позиция, на която основаваме всичко. Сега рисковете са значителни", добавил е той.

„Телеграф“ посочва, че коментарите му са дошли, след като атака с гранатомет срещу правителствена сграда в проруския сепаратистки регион в Молдова предизвика опасения, че войната може да се разпространи в още страни в Европа. Мистериозното нападение се случи в същия ден, в който в югозападния руски град Брянск избухнаха два пожара в складове за гориво, очевидно причинени от украински ракетен удар на територията на Русия, коментира вестникът.

Украинското правителство не е признало за никакви операции на територията на Русия, отбелязва той, но посочва, че целта на подобна кампания, ако има такава, изглежда е да се затруднят руската логистика и комуникации.

Британското издание припомня, че Русия се опитва да направи същото в Украйна, като системно бомбардира железопътни линии, складове за гориво и други обекти, за да попречи на украинските усилия да придвижват войски и ресурси към фронта.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 1 година

тримата ***

101

Диалог

преди 2 години

Лавров: "Христос Воскресе, Владимир Владимирович!" . Путин: "Спасибо, Сергей Викторович! Уже доложили".

100

ББ

преди 2 години

ами четете фактите,путиновия напада Свободна Украйна,не че е нужно,демонстрира на Света ни имперските на путин,същевременно демонстрира ипотентността на "армията му",убиваща мирни и рушаща жилищни...само факти които всеки може да види с очите си,никой не е бил заплаха за Русия,напротив Света ни търгуваше,приемаше руснаците...каква заплаха са инжинерите в нефтените им,в автомобилната им,... е свърши се,и не се плашим от 3-та Лавров...вие се ..

fallback