Снимка: БГНЕС

В Сибир избухна поредния пожар, но няма който да го потуши, тъй като руските военни части, които обикновено се справят с тях, са изпратени да се бият в Украйна.

Огромните пожари стават все по-често срещано явление в региона от пролетта до есента.

Тъй като пожарите в Сибир отделят огромни количества въглероден диоксид в атмосферата на Арктика, те са основна причина за безпокойство, тъй като водят до изменение в климата. Учените многократно са казвали, че пожарите трябва да се гасят възможно най-бързо.

Твърди се, че няколко от пожарите са оставени да горят, защото много от военните части, които са отговорни за борбата с тях, са изпратени, за да помогнат при инвазията в Украйна.

Разкритието идва три дни след като Independent съобщи за чудовищен пожар в района на Тюмен в Западен Сибир: шокиращо видео показва пълно с дим оранжево небе и семейство лосове, бягащи от касапницата.

"Най-големите пожари често се нуждаят от военни самолети, за да забелязват и проверяват сателитните или общностните доклади, да подкрепят, и да помагат в Сибир. Но това сега е под въпрос. Не е ясно дали този капацитет ще бъде наличен дори през лятото, ако войната продължи", обяснява Джесика Маккарти, изследовател на климата от университета в Маями в Охайо пред уебсайта на Axios. "Така че или ще има повече пожари... или тези самолети и персонал ще бъдат отведени от западния фронт и докарани в Сибир".

Greenpeace Русия заяви, че сегашната зона на горски пожари в страната вече е двойно по-голяма от тази през април 2021 г.

Новината е особено тревожна, защото горските пожари са част от опасен цикъл на обратна връзка в Сибир, който се намира в рамките на Арктическия кръг.

Пожарите размразяват вечната замръзнала маса, която отделя въглероден диоксид и емисии на метан в атмосферата. По-специално метанът има особено силно въздействие върху околната среда в краткосрочен план.

Температурата на земята в Арктическия кръг достигна рекордните 48 градуса по Целзий по време на "упорита гореща вълна" в Сибир миналото лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase