Продължаваме да следим темата за възможни доставки на оръжия и муниции от България за псевдогероите на Украйна. Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшния диалог между нашите страни. Това каза руският посланик Елеонора Митрофанова в редовния си брифинг, излъчен чрез фейсбук страницата на руското посолство.

Тя повтори, че целта на Русия не е да окупира Украйна.

Още по темата

"Радваме се, че с успех от Въоръжените Сили на Русия и Народната милиция на Донецката Народна Република се проведе операцията по спасяване на българските моряци от пристанището в Мариупол и благополучното им завръщане в родината.Понастоящем в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 чуждестранни кораби и около 500 членове на екипажите им. Включително граждани на България".

За решаване на проблема пречи високата опасност от мини, създадена от украинските националисти, както и заплахата от обстрели на корабите от бряга. В Международната морска организация се обсъжда темата за формиране на коридори за сигурно излизане на корабите.

Русия активно взаимодейства със секретариата на Генералния секретар на Организацията и заинтересованите държави. Украинците избягват предметно обсъждане на въпросите, свързани с функциониране на коридорите. В частност, те отказаха тристранна среща при участие на Генералния секретар на споменатата Организация. При това Киев забрани излизане на чуждестранни кораби от пристанищата си, каза още Митрофанова, цитирана от Нова тв.

Според посланика "истинската причина е в това, че националистите безконтролно са минирали пристанища. Вместо да се използват коридорите, украинската страна предлага да „се консервират“ корабите, а моряците да се евакуират по суша през Румъния и Молдова. Макар че и тези предложения на практика остават празни декларации без каквито и да са конкретни стъпки."

Тя предупреди и че има информация че се подготвя "поредна чудовищна провокация в Одеска област." "С тази цел в близко време се планира да се преоблече едно от подразделенията на СБУ в руски военна униформа и да се извърши демонстративен разстрел на мирни жители", казва още руският посланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase