Снимка: БГНЕС

Установяване на пълен контрол над Южна Украйна, сухопътен коридор към полуостров Крим и излаз към Приднестровието в Молдова. Това са целите на започналия тази седмица втори етап на така наречената специална военна операция в Украйна, твърди високопоставен руски военен.

Заместник-командващият войските на Централния военен окръг Рустам Минекаев заяви, че през втория етап на военната операция една от задачите на руската армия е установяването на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна.

Според него така Русия ще си осигури сухопътен коридор към полуостров Крим и ще може да въздейства на жизненоважни обекти на украинската икономика. Като пример той посочи черноморските пристанища, през които Украйна изнася в чужбина селскостопанска и металургична продукция.

В Киев определиха изявленията на руския генерал, че целта на Москва е да установи "пълен контрол над Донбас и Южна Украйна", като "империализъм".

От украинското министерство на отбраната отбелязаха, че руското ръководство вече не крие истинските си цели, а те не са победа над някакви "митични нацисти, а просто окупация на източна и южна Украйна".

В изявлението си Рустам Минекаев отбеляза още, че контролът над Южна Украйна ще даде на Русия излаз към Приднестровието в Молдова, където, по думите му, се наблюдава потискане на рускоезичното население.

Минекаев направи и исторически паралели с Великата отечествена война. “Цяла Европа, целият свят е бил против нас. И сега е същото, те никога не са обичали Русия”, посочи той.

Още по темата

Според него превъзходството на руската армия над украинската по суша, море и въздух е очевидно. Той изрази увереност, че операцията ще бъде доведена до логичен завършек и поставените задачи ще бъдат изпълнени.

В обръщение към сънародниците си снощи украинският президент Володимир Зеленски посочи, че руското ръководство планира да създаде "Херсонска народна република" по подобие на сепаратистките формации в Донецк и Луганск и след това да я анексира, както стори с Крим:

„Призовавам жителите на южните райони на Украйна, на Херсонска и Запорожка област, бъдете внимателни каква информация давате на нашествениците. Ако искат да попълвате някакви анкети, да предоставяте паспортните си данни, знайте, че това няма да ви помогне, целта всъщност е да се фалшифицира така наречен референдум на вашата земя, ако Москва нареди такова представление“.

Зеленски даде да се разбере, че териториалните придобивки на руските войски са временни и че Украйна ще се бори да ги изтласка от своя територия:

„Никоя от тези стъпки няма да помогне на Русия във войната срещу нашата държава. Те само могат да отложат неизбежното, да отложат времето, когато нашествениците ще трябва да напуснат нашата земя, включително и Мариупол – градът, където съпротивата продължава, независимо от всичко, което окупаторите твърдят“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase