Снимка: БГНЕС

Създадена след болшевишката революция и постигнала известност като КГБ по време на Студената война, руската шпионска агенция е разглеждана като безмилостната дясна ръка на Кремъл за поредица от лидери - от Ленин и Сталин до президента Путин.

Още по темата

Войната в Украйна обаче разкри разцепления в елита на сигурността на Москва, а Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Путин са все по-недоволни един от друг заради хода на конфликта, твърди експерт по руските тайни служби пред The ​​Times.

Андрей Солдатов, разследващ журналист и автор на книги за разузнавателните агенции на Кремъл, каза, че докато ФСБ подкрепя войната като цяло, "те виждат, че нещата не вървят добре".

"Те обвиняват лошото разузнаване и, разбира се, самия Путин, че започна войната по този начин", обяснява Солдатов. "Сега имам известно усещане, че службите за сигурност се опитват да поставят известна дистанция между себе си и върховния главнокомандващ."

68-годишният генерал Сергей Беседа, началник на Пета служба на ФСБ, която отговаря за събирането на разузнавателна информация за страните от бившия Съветски съюз, беше изпратен в московския затвор Лефортово този месец, седмици след като беше поставен под домашен арест.

Първоначално арестът на Беседа беше разкрит от Солдатов, който докладва за ФСБ от 90-те години на миналия век, когато агенцията се появи като организация-приемник на КГБ. По-късно тя беше реорганизирана, за да отговаря директно на Путин.

Солдатов смята, че въпреки че Беседа, който беше един от първите десет служители на ФСБ, е обвинен в корупция, президентът го обвинява за неточните брифинги, които предполагаха, че Украйна бързо ще се разпадне и капитулира пред лицето на руските нахлуващи сили.

Христо Грозев, изпълнителен директор на Bellingcat - разследващият уебсайт, който разкри двамата нападатели от Солсбъри и потенциалните убийци на Алексей Навални, критикът на Кремъл, който сега е в затвора - също съобщи за чистка на служители на ФСБ, като повече от 100 служители са отстранени от работните си места от началото на войната.

Солдатов казва, че докладът е достоверен и е в съответствие с историята на междуособиците в ФСБ. Твърди се, че в службата работят около 66 200 униформени служители, включително около 4 000 военнослужещи от специалните части, както и отговаря за сигурността около руските граници.

Преди инвазията се смята, че Петата служба на агенцията е била натоварена със задачата да насърчи мрежа от украински дезертьори, които да оглавят марионетна администрация, която да замени правителството на президента Зеленски в Киев, усилие, което се разпада, когато западните правителства разкриха плана.

"Когато един отдел на ФСБ изпадне в беда, той започва да бъде атакуван от всички страни", казва Солдатов, имайки предвид последвалите вътрешни чистки на офицери.

Той обаче добавя, че мнозина в службата също са разочаровани от Путин (той е бивш агент на КГБ и директор на ФСБ) – тъй като загубите на Русия в Украйна се увеличават.

Въпреки че силите на Москва постигнаха успехи в южната и източната част на Украйна и заплашват с нова офанзива в Донбас, първоначалната атака срещу Киев и други северни градове изглежда се е провалила.

"Агентите на ФСБ са много критични. Те смятат, че нещата трябваше да се решат по различен начин", обяснява Солдатов и добави, че не вярва, че по-голямата част от ФСБ е била включена в първоначалното решение за война. "Те са жертви на обстоятелствата тук. Беше взето решение от върховния главнокомандващ и то беше много лошо."

Той обаче предупреждава, че негодуванието от действията на Путин във ФСБ, чийто директор Александър Бортников познава Путин от 70-те години на миналия век, все още не се равнява на реална заплаха 69-годишният президент да бъде отстранен.

"Може да си мислят, че се държи странно, но за много служители на службите за сигурност Путин е единственият президент, когото някога са познавали. За тях той е почти част от природата. Да кажеш, че искаш нов президент, е все едно да кажеш, че искаш да отмени зимата. Те не могат да си представят себе си без него", обяснява той.

Предвид връзките си с Путин и бившето КГБ, ФСБ традиционно се радва на политическо значение, далеч отвъд това на разузнавателните агенции в западните страни.

За Солдатов агенцията е по-близка до мощната Революционна гвардия на Иран, отколкото на западните еквиваленти като MI6 или ЦРУ, които се радват на обширни политически правомощия, наред с контрола върху широки сектори на икономиката.

"В западните общества работата на тайните служби е да събират разузнавателна информация. В страни като Русия, тяхната основна задача е запазването на политическия режим", казва той. "Абсолютно всичко се гледа през тази призма."

Заглавието на книгата му от 2010 г. "Новото благородство", написана в съавторство с партньорката му Ирина Бороган, се позовава на реч на Николай Патрушев, директор на ФСБ по това време, в която той описва агенцията като гръбнака на руската политическа система.

Солдатов обаче описва постепенна загуба на влияние от ФСБ и други разузнавателни агенции, след като Путин повярва, че шпионите му не са успели да предотвратят революцията на Майдана в Киев през 2014 г., която предизвика анексирането на Крим и войната в Източна Украйна.

"След това Путин започна да се доверява на армията над ФСБ. Той започна да вярва, че армията е по-добра в решаването на проблемите, както в Сирия, така и Украйна."

През последните две десетилетия уебсайтът на Солдатов Agentura стана широко известен като източник за репортажи за мощните, но непрозрачни руски разузнавателни служби. Но това го направи и очевидна мишена и враг на държавата.

Солдатов и Бороган избягаха от Русия през 2020 г., след като получиха официално известие от държавната агенция за цензура, че редакторът на уебсайта им е починал. Те интерпретираха новината като зловеща заплаха от ФСБ и се преместиха в Лондон.

За Солдатов, чиято най-нова книга е история на политически емигранти и изгнаници от Русия, животът извън родината му идва с известна ирония.

"Не очаквахме да напуснем Русия", казва той, "но това беше единственият начин да продължим да работим. Сега е забранено да се пише по тази тема в Русия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase