Снимка: БГНЕС
fallback

На ръба на оцеляването са хотелиери, приютили украински бежанци. Браншът е принуден да отказва резервации, а няма средства да върне депозити за великденските празници.

Oще по темата

Втори месец хотелиерите в Балчик предлагат подслон на майки с деца от Украйна и вече не смогват. Притесняват се, ако това продължи, че сезонът за тях ще пропадне. А с това и надеждата да си върнат дълговете, натрупани до момента.

И макар да дават убежище на майки с деца, все още чакат помощ от държавата. Христо Желев, управител на хотел в града, споделя пред Нова тв, че всички са на ръба на оцеляването. "Около 40 дни имаме пълен хотел с бежанци. На 100% всичко е заето, разходите са огромни. Натоварването е огромно, разходите - също. Сложно е да се издържи без толкова приходи", обясни той. Желев вече е подал молба за кредит.

Пламен Козарев споделя, че отказът на туристи прави положението сложно. Хотелиерите се надяват държавните почивни бази да бъдат отворени за бежанците или да бъдат пренасочени в зимните курорти. "Ако държавата вземе такова решение, можем да посрещнем летния сезон. Иначе няма да оцелеем", прогнозира той.

А какви ще са сметките за ток, хотелиерите още не знаят, защото не са работили досега при зимни условия.

Според собственика на хотел в Балчик Олег Константинов 70-80% от бежанците са майки с деца. Украинката Юля уверява, че иска да работи, но първо трябва да настани децата си в детска градина. "Процедурата се оказа дълга и продължава най-малко месец", обяснява Юля.

Според други, най-оптимистичният срок децата да тръгнат на детска градина е три месеца, тъй като нямат всички ваксини, необходими да постъпят в детското заведение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Bijko

преди 2 години

Нали им се дават по 40 лв на ден 100 човека по 40 лв 4000 на ден на месец 120 000лв. без ддс за туристи реват кога ще им се напълни хотела на 100% хранят с картофи и ориз сами си чистят стаите ....половината им остава чиста печалба алчни и безкруполни индивиди

103

Анонимен

преди 2 години

Поемайте ги в къщи за тъщи на политиците!

102

Анонимен

преди 2 години

Христо Желев, управител на хотел в града, споделя пред Нова тв, че всички са на ръба на оцеляването. "Около 40 дни имаме пълен хотел с бежанци. На 100% всичко е заето, разходите са огромни. Натоварването е огромно, разходите - също. Сложно е да се издържи без толкова приходи", обясни той. . . . . . . . . Въпреки хуманизма си заслужава да бъде разорен! Така не се ръководи фирма - безогледно, после чака! Казаха вече 60/40! Откъде 40% ще вземе, ако не е излъгал за доходите, което няма да е ново за

fallback