Снимка: БГНЕС

Повече от 300 хиляди украинци са пристигнали в Германия от началото на войната. Някои от тях са подслонени от руски семейства, живеещи в Германия. Възможно ли е съвместното съжителство без спорове и конфликти?

Станало е традиция: в дома на семейство Майер петъчната вечер е филмова вечер - всички заедно гледат епизод от поредицата "Мистър Бийн". Два часа без новини за войната, без снимки на убити цивилни или тъжни мисли за родината, разказва "Дойче Веле".

Още по темата

Наташа Майер е родена в Кавказ, пристигнала е в Германия преди повече от 20 години и днес живее със съпруга си и двете си деца в околностите на Бон. От средата на март насам семейството с руски произход е приютило три украинки: 12-годишната Полина, майка ѝ Анна и баба ѝ Лариса. Те са избягали от едно киевско предградие през Полша в Германия.

Всички те имат други имена, но Наташа Майер се опасява от репресии спрямо руските си роднини в Русия. Все пак искат да разкажат историята си, която е свидетелство за разбирателството между народите на хиляди километри от родината - в Германия. И е доказателство, че украинците и руснаците могат мирно да живеят заедно – сега и в бъдеще.

Без открити конфликти в общото жилище

Непосредствено след началото на войната Наташа Майер решава, че трябва да помогне. Решението да приеме украински бежанци за нея е един вид знак на протест и възможност да прояви съпричастие спрямо хората в Украйна. "Беларуси, украинци, руснаци - ние имаме изключително много общо. Питам се по какво всъщност се различаваме. И сега, заради войната, трябва изведнъж да се превърнем във врагове. Как така?"

Поради това семейство Майер е освободило детската стая за гостенките, децата дори искали да им дадат всичките си джобни пари, казва Майер с усмивка. Веднага написали на пощенската кутия имената на украинските бежанци, защото предполагат, че ще живеят заедно поне половин година. "Досега всичко върви отлично - като че ли са ни дошли на гости роднини, не сме имали нито един конфликт."

В украинско-руския дом се говори на руски, майката Анна веднага е поела кухненската работа - не биха искали да са в тежест на домакините си. Бабата Лариса казва: "Принципно сме много тъжни, но тук се чувстваме изключително добре - толкова сърдечно ни приеха."

Бежанците правят разлика между хората и политиците

Все пак не е ли донякъде странно да избягаш от руските атаки и да се настаниш точно при семейство от руски произход в Германия? Какво казват по въпроса роднините в Украйна?

"За нас не е проблем да живеем при руснаци. Много руснаци напускат самата Русия в знак на протест срещу войната и в знак на подкрепа за Украйна", казват Анна и Лариса. "На преден план е отношението към човека. Г-жа Майер не носи вина за това, че е родена в Русия. Не можем да си изберем произхода, но не това е решаващото за човека."

Съпругът на Наташа Майер казва, че изобщо не говорят толкова много за политика, колкото би могло да се предположи. Позициите са ясни, всички са на една страна - против войната и срещу Путин. Основното, което се питат, е кога най-сетне ще настъпи мир.

Лариса, Анна и Полина, която вече няколко дни е била на немско училище и е научила няколко немски думи, искат да се приберат колкото може по-скоро у дома. Когато Наташа Майер поискала да запише майката и бабата на интеграционен курс, те ѝ казали: "Няма нужда. За какво ни е - нали скоро ще се върнем".

Отношението към войната разрушава семейства и приятелства

За трите седмици в Германия украинските бежанци вече са разбрали, че руската общност в страната стои на различни позиции. От едната страна са хора като Наташа Майер, които осъждат руското нападение и са готови да приютят украинци. От другата страна е мнозинството, което всячески подкрепя Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase