Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че в сряда руският контрол на въздушното движение е информирал сръбската държава, че изтребител на НАТО е следил полет на „Еър Сърбия“ в руското въздушно пространство недалече от границата на Русия и Латвия.

В  петък „държавата ще отправи искане за допълнителна информация от руснаците, но ще поискаме информация и от НАТО, за да видим кой се прави на умен, как с изтребители застрашава цивилното въздухоплаване и застрашава цивилните в един полет. И какво се правят на умни или това е случайност, но би било добре да ни кажат това“, каза сръбският  президент в интервю за РТС.

Вучич обясни, че въпросният самолет е приличал на F-15 или Eurofighter, сив на цвят, като очевидно в руското въздушно пространство се е намирал самолет на НАТО, който се е движел само километър под сръбския самолет.

Сръбският президент посочи, че разполага с точните координати къде се е появил този самолет.

Вучич уточни, че става дума за полет на „Еър Сърбия“ от Москва за Белград JU 650-651, който първо е закъснял с 3,20 часа, а руският контрол на въздушното движение е изпратил недалече от руската граница с Латвия предупреждение до сръбските власти.

От сръбските пилоти е било поискано да докладват, визуално да идентифицират самолета, който е летял само на 1 км под сръбския.

Вучич обясни, че руснаците не са можели да стрелят по изтребителя заради намиращите се в близост пътници в сръбския самолет.

Изтребителят, допълни Вучич, сравнително бързо е изчезнал от хоризонта.

„Казвам ви това, за да разберете натиска, на който сме подложени, тъй като Сърбия е единствената страна, която има полети до Москва и Петербург на същото ниво, каквито имаше преди. Казваха, че украинската кръв е по нашите самолети. Нещо не си спомням да са спирали полети Киев – Лондон, Киев – Будапеща и Киев – Виена, когато НАТО бомбардираше Сърбия“, заяви Вучич.

Той подчерта, че на Сърбия днес е забранено всичко, да мисли със собствена си глава.

„Но ние трябва да пазим страната си. Скъп ми е Западът, безкрайно ми е скъп, безкрайно обичам Русия, но най-много на света обичам Сърбия. Оставете ни на пазим Сърбия, както я пазехме досега, това е моята молба“, каза Вучич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

toti

преди 2 години

И ТИЯ СА СЕ ОБЪРКАЛИ ТОТАЛНО И НЕ ЗНАЯТ НА КОЙ ПОП ДА СЕ МОЛЯТ И ЗАТОВА ЩЕ СИ ОСТАНАТ В 20-ТИ ВЕК !!!

92

Рушофилски трол

преди 2 години

"въпросният самолет е приличал на F-15 или Eurofighter, сив на цвят...." този вучич, не само изглежда на бавноразвиващ, но е и наистина абсолютенПростак.

91

Вучич

преди 2 години

Вчера към 19ч. пилот от сръбски пътнически самолет , докато прелитал над Лапландия, точно преди разклона за Снежната кралица е забелязал дадо Мраз с летящата шейна и Супермен и Батман да го следят на 1км. дистанция. Ние ще потърсим обяснение от дядо Мраз но също и от Супермен и Батман и ще ги попитаме защо нарушават лапландското въздушно пространство в такива тревожни дни и също така , кой е натровил екипажа с халюциногенна парцуца.

fallback