Снимка: БГНЕС

В понеделник руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждане на визови ограничения за граждани на държави, които Москва смята за "неприятелски", в отговор на санкциите заради Украйна.

Указът, който влиза в сила от понеделник, преустановява действието на опростения режим на Русия за издаване на визи с от Европейския съюз, както и с Норвегия, Швейцария, Дания и Исландия.

С него също така се нарежда на руското външно министерство и други органи да вземат решение за въвеждане на персонални ограничения за влизане в страната на "чужди граждани и лица без гражданство, които извършват неприятелски действия срещу Русия, нейните граждани или юридически лица".

Още по темата
Миналия месец руското правителство одобри списък с неприятелски държави, включващ, наред с други, САЩ, Канада, Великобритания, държавите от ЕС и Украйна.

На 24 февруари Русия изпрати десетки хиляди военнослужещи в Украйна в рамките на т.нар. специална операция за намаляване на военния потенциал на южната си съседка и изкореняване на хора, които тя нарича опасни националисти.

Украинските сили оказаха твърда съпротива, а Западът наложи мащабни санкции на Русия в опит да я принуди да изтегли силите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase