Снимка: БГНЕС
fallback

Присъствието на милиардера, който досега се пазеше от публичност, на преговорите в Истанбул изненада мнозина.

На снимките от преговорите между Русия и Украйна в Истанбул във вторник се вижда едно лице, което се усмихва в началото на разговорите.

Санкционираният милиардер Роман Абрамович не е официално част от руската делегация, но очевидно играе важна роля зад кулисите като лети между Москва, Киев и Истанбул, откакто Русия нахлу в Украйна.

Допълнителни въпроси относно това каква роля играе Абрамович и защо бяха повдигнати в понеделник, когато "Уолстрийт джърнъл" и разследващата организация Bellingcat заявиха, че Абрамович и украински депутат са били сред тримата души със симптоми, съответстващи на химическо отравяне, получено по време на кръг от преговори в Киев в началото на март.

Източник е потвърдил пред „Гардиън”, че Абрамович се е почувствал зле след срещата и за няколко часа е загубил зрението си. Скоро той се е възстановил и е бил в състояние да участва в следващите кръгове на преговорите.

Новината за предполагаемото отравяне беше посрещната с широк скептицизъм. Дори Вашингтон и Москва, които през последния месец рядко демонстрират съгласие по някоя тема, дадоха сигнали, че не вярват на версията за отравяне.

"Разузнавателните данни подсказват, че това е било от околната среда", заяви в понеделник американски служител пред Ройтерс и добави: "Яйце, а не отравяне."

Във вторник Дмитрий Песков - говорител на руския президент Владимир Путин, добави и своето опровержение: "Това е част от информационната паника, част от информационния саботаж, информационната война. Тези съобщения не са верни ... необходимо е информационният поток да се филтрира силно ".

Междувременно говорителят на украинския президент Владимир Зеленски предупреди "да се следи само официалната информация".

Христо Грозев от Bellingcat заяви, че поддържа твърденията. "Не знаем кой го е направил, но нещо се е случило", каза той.

Грозев има опит в разкриването на опити за отравяне, включително в идентифицирането на руския отряд, за който се твърди, че е отровил критика на Кремъл Алексей Навални през 2020 г. Той заяви, че скоро ще може да оповести повече информация за настоящия инцидент.

"Опитваме се да намерим баланс между защитата на личния живот и съображенията за сигурност на лицата и правилното информиране на обществеността", каза Грозев.

Освен твърденията за отравяне, появата на избягващия публичност олигарх в центъра на мирните преговори също изненада мнозина.

През последните години Абрамович се представя като човек, който се е оттеглил от тежкия бизнес живот и няма политически амбиции. Той е известен с това, че финансира културни каузи и като цяло живее на високи обороти. Въпреки че понякога може да бъде забелязан в московски художествени галерии, театри или ресторанти, бившият собственик на футболния клуб "Челси" не обича публичността и не дава интервюта.

Информацията за богатството и начина на живот на Абрамович идва от съдебни дела, особено от епичната битка през 2012 г. в лондонските съдилища с бившия му благодетел Борис Березовски, който твърдеше, че Абрамович го е измамил с няколко милиарда долара, като го е принудил да продаде на занижена цена дела си в петролната компания "Сибнефт". Съдията отсъди в полза на Абрамович.

Неотдавна Абрамович заведе дело за клевета в Лондон срещу журналистката Катрин Белтън, след като оспори няколко твърдения от книгата на Белтън "Хората на Путин", включително, че е купил "Челси" по искане на руския президент. Абрамович се споразумя с Белтън, след като издателят ѝ се съгласи, че в книгата ще бъде признато, че написаното не е факт.

В това съдебно дело адвокатите му заявиха, че "Абрамович е човек, който е далеч от Путин" - твърдение, което е поставено под въпрос от внезапната му поява като пратеник.

Източник от украинската делегация заяви пред "Украинска правда", че Абрамович се е представил за неутрален посредник, а основната му роля е "да предаде на човешки език нашата позиция на техния шеф ".

Александър Роднянски - икономически съветник на Зеленски, заяви пред "Гардиън", че Абрамович е бил привлечен като посредник от баща му - украински филмов продуцент, който познава добре милиардера.

В Киев Абрамович се възприема най-малкото като сериозен събеседник, в когото Путин се вслушва. Официалният преговорен екип на Русия е съставен предимно от второстепенни служители, които не се считат за влиятелни, така че Путин може да е избрал Абрамович като по-сериозен събеседник, когото да изпрати при украинците.

"Путин търси обходни пътища. Той не вярва в нищо, което е открито. Всичко трябва да е малко конспиративно", казва руската журналистка ветеран Евгения Албац.

Източник в Москва твърди, че през последния месец Абрамович е имал две лични срещи със Зеленски в Киев - твърдения, които не са потвърдени от украинската страна. След посещението, по време на което Абрамович се разболял, той се върнал отново за още едно пътуване до украинската столица, каза източникът.

В интервюто си пред руски журналисти през уикенда Зеленски заяви, че Абрамович е бил един от редица руски олигарси, които са се свързали с него с предложение да инвестират в украинската икономика.

"Получихме сигнали от него и от няколко други бизнесмени, които казваха: "Нека помогнем по някакъв начин, нека се опитаме да направим нещо", каза Зеленски. Той спомена също, че Абрамович е участвал в неуспешни дискусии за организиране на хуманитарни коридори. Не каза, обаче, нищо по повод посещенията на Абрамович в Киев или предполагаемите си срещи с олигарха.

Албац заяви, че предложенията на Абрамович и други руски бизнесмени да помогнат на Украйна могат да бъдат породени от ужаса от войната, но също така и от личен интерес и желание да се избегнат унищожителните западни санкции.

"Това е начинът, по който хората се опитват да спасят своите вили, яхти, а също и да бъдат от правилната страна на борбата. Някои от тях поне са ужасени. Познавам хора, които просто не могат да повярват на това, което се е случило", казва Албац. "Има и такива, които са притеснени, че не могат да платят на чистачките си".

Мнозина са скептично настроени към превъплъщението на Абрамович в ролята на умиротворител.

"Как е възможно да са забравили кой е той? Той е един от най-големите спонсори на режима на Путин", казва Мария Певчих, близка сътрудничка на лидера на опозицията в затвора Навални и ръководител на разследванията в неговия Фонд за борба с корупцията.

Певчих заяви, че не вярва на идеята, че Абрамович може да бъде независим участник в преговорите. "100 % съм сигурна, че това е било изцяло координирано с Кремъл. Когато си бил марионетка на Путин в продължение на 22 години, не ставаш изведнъж непокорен", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 2 години

За до си запази крадените пари.

75

Анонимен

преди 2 години

Близък е до Путин! Много близък, ама това не се изявява на преден план. Скритото му оръжие е..... Видя се как бе приет в Истанбул лично от Ердоган без никакво усукване.... То затова и Лондонското плашило искаше да му конфискува яхтите и отбора му! Е, яхтите вече са на пристан - къде? - в Турция, а отбора - зарежи )))

74

ББ

преди 2 години

ок ще се повторя,заради цензурата,този е един от най големите спонсори на путин,останалото е манипулации и лъжи...следват гьобелс ...бедните духом

fallback