Снимка: Bulgaria ON AIR

Една от най-популярните украински поп-рок групи "Антитила" (Антитіла) замени сцената с фронтовата линия. Момчетата смениха музикалните инструменти с оръжия, за да защитават родината си. За живота под звука на снаряди, специално за Bulgaria ON AIR говори фронтменът на бандата Тарас Тополия.

Те са популярни в Украйна и не само, животът им е музика и концерти. Така до началото на войната, когато животът им се променя изцяло.

"Взехме оръжия, каски, бронежилетки и започнахме да защитаваме нашата страна", каза Тополия.

Трима от членовете на групата се включват в украинската армия. Тарас казва, че дори и да е имал възможност да се евакуира, не би го направил, защото трябва да помогне в борбата с окупаторите.

"Постоянно казваме "Тръгвайте си", но не го правят. Ако ги видя, ще се опитам да ги убия, разбира се. Ако това се случи във вашата страна, смятам, че и вашите мъже ще направят същото, защото няма място за окупатори в свободна и демократична страна", категоричен е фронтменът на "Антитила"

И казва, че ще остане докрай на бойното поле.

"Mоето семейство сега е в САЩ, аз имах много възможности да избягам от Киев, но изобщо не съм мислил за това, защото на първо място съм мъж, който трябва да защитава страната си", подчерта Тополия.

По думите му столицата Киев сега изглежда така "като крепост, бастион".

"Руските ракети са разрушили повече от 100 сгради в столицата за този един месец. Моят дом обаче е добре, на 500 метра от него имаше обстрел, който разруши телевизионната кула, но моят дом засега е цял", каза вокалистът.

През мирно време "Антитила" пълни стадиони. Град Харков е особено специален за тях, а сега той е почти сринат.

"Трябваше да имаме турне през пролетта-лятото на 2022, но войната промени всичко. Трябваше да си представим новия албум на 25 февруари, не сме очаквали, че ще започне война. Ние заменихме музикалните инструменти с оръжия", разказа Тополия.

От групата отправят апел към поп звездата Ед Шийрън за участие в концерта му за Украйна другата седмица и да свирят заедно с него, но от бойното поле.

"Ед Шийрън се съгласи на предизвикателството да свирим заедно. Той обаче не е организатор, тези които са организатори решиха, че е невъзможно да участваме, защото концертът е изцяло благотворителен, а ние сме с каски, оръжия и не влизаме в концепцията", обясни фронтменът на "Антитила".

Тарас е оптимист, че скоро всичко ще приключи и Украйна ще бъде по-силна от всякога.

"Да ме виждате да изглеждам притеснен, не се страхувам", пита риторично той.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase