Снимка: Bulgaria ON AIR

Все още не са открити морски мини в българските води на Черно море. Това съобщи ръководителят на Военно-морските сили контраадмирал Кирил Йорданов. В понеделник бяха получени два сигнала от няколко района у нас и военните веднага започнаха претърсване с вертолет. Българските военно-морски сили продължават търсенето и призоваха всички, които забележат съмнителни обекти, да подават сигнал.

Два търговски кораби са подали сигналите за предполагаеми мини в българската акватория на Черно море, предаде Bulgaria ON AIR.

"Излетя дежурният вертолет, обследва района, не беше открита мина, имаше черни пластмасови отпадъци, които наподобяваха такъв обект", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Военните потвърдиха, че част от откритите мини в района на Турция са били в бойно положение.

"Мината, която беше унищожена в Босфора и тази пред Инеада, са били в бойно положение, мината, открита от румънските колеги, не е била в бойно положение", коментира началникът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов.

"Потвърждават се данните, че вследствие на течението в Черно море, вятърът и вълната е на значително разстояние от бреговата черта. Ето от координационния център на Румъния, това е мината "Ян", която е била открита и след това подриван", допълни адмирал Ефтимов.

А рибари поискаха плаването да бъде забранено докато морето не бъде обезопасено.

"Да се обяви извънредно положение, да се забрани риболовът за 2, 3 месеца, докато се почисти морето", призова рибар.

Военните признават, че мините освен визуално, трудно могат да бъдат засечени с техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase