Снимка: БГНЕС

Запасите от бяло зеле в Украйна са почти изчерпани, а цената на ключовата съставка на украинския борш бързо расте, според международната информационна и аналитична платформа East Fruit.

Анализатори, които се позовават на данни от ежедневния мониторинг, съобщават, че само през последния уикенд цените на зелето са се повишили средно с 40 % и са достигнали най-високите стойности в историята на страната от обявяването на нейната независимост.

Причините са, че пратките на едро с украинско зеле на практика не се предлагат за свободна продажба. Производителите, които все още разполагат с достатъчни количества, понастоящем не са в състояние да извършват системни доставки поради нарушените вериги за доставки.

Заради търсенето на вътрешния пазар цените на зелето се покачват почти ежедневно, достигайки 20-25 гривни за килограм (0,68-0,85 долара за килограм).

Настоящите цени на зелето в Украйна са средно 6 пъти по-високи, отколкото в средата на март 2021 г. Причината за това покачване е слабата реколта в Украйна, когато значителна част от зелето загина на полето поради рязкото застудяване през октомври, а качеството на прибраното зеле често не беше подходящо за дългосрочно съхранение. Продължаващата девалвация на украинската валута също играе важна роля за повишаването на цените на овощните продукти и по-специално на зелето, отбелязва East Fruit./БГНЕН

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase