Снимка: БГНЕС

След като вчера говорителят на Кремъл отказа да коментира съобщения в медиите, че Сергей Шойгу има здравословни проблеми, нараснаха спекулациите относно местонахождението му.

Шойгу, близък съюзник на президента Владимир Путин, напоследък не се появява в медийното пространство, въпреки че играе водеща роля в инвазията на Русия в Украйна. Независимият разследващ руски вестник "Агентство" съобщи в сряда, че здравето на Шойгу е влошено, позовавайки се на анонимни източници в министерството.

Песков избегна въпроси в четвъртък за здравето на Шойгу. "Министърът на отбраната има много неща в чинията си в момента", каза той, когато CNN попита за докладваното отсъствие на Шойгу. "Специалната военна операция е в ход. Естествено, сега не е точно времето за медийна активност, това е съвсем разбираемо."

Говорителят на Кремъл отказа да опровергае информацията на Агентство след запитване на CNN. "Не мога. Не бива да слушате медиите на Агенство. Моля, обърнете тези въпроси към Министерството на отбраната".

Шойгу се появи в предаване на Канал 1 на 18 март, за което руският вестник казва, че е заснето в същия ден, но руски журналисти спекулират, че събитието, което е било излъчено, е от 11 март.

Държавният телевизионен канал "Русия 24" излъчи в четвъртък кадри от виртуална среща, на която присъства Шойгу, но не каза кога се е състояла срещата.

Водещата цитира Песков, който предполага, че Шойгу е давал доклад на Съвета за национална сигурност за военната операция в Украйна дистанционно. Излъчените кадри, които прекъснаха интервю на живо, не показват, че Шойгу говори, но изображението му се появи на екрана сред други участници във видеоразговора, докладващи на Путин.

По време на телевизионно заседание на Съвета за сигурност в Русия на 11 март Шойгу каза на Путин, че нахлуването на Русия в Украйна се извършва успешно, въпреки доказателствата за обратното.

Западните лидери заявиха в същия ден, че руските военни са се натъкнали на непланирани препятствия и съпротива.

"Всичко върви по план, ние ви докладваме всеки ден тази седмица“" каза Шойгу.

Той също така твърди, че руската армия е получила повече от 16 000 молби от доброволци в Близкия изток, които искат да се включат във войната в Украйна.

Министърът на отбраната също поиска от Путин още оръжия за въоръжаване на сепаратистки региони в украинския Донбас.

Руските военни лидери, включително Шойгу, възпрепядстват своите американски колеги, отказвайки обажданията от началото на инвазията, каза прессекретарят на Пентагона Джон Кърби в изявление в четвъртък. Той добави, че секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин и Марк А. Мили "са търсели и продължават да търсят разговори с руските си колеги. Министър Шойгу и генерал Валери Герасимов досега са отказали да се ангажират."

"Продължаваме да вярваме, че взаимодействието между лидерите на отбраната на САЩ и Русия е изключително важно в този момент", добави Кърби.

CNN по-рано съобщи, че последният известен път, когато Остин е разговарял зс Шойгу, е бил на 18 февруари. Последно Мили е говорил с Герасимов на 11 февруари.

Спекулациите относно здравето на Шойгу идват след като дългогодишният вътрешен човек в руското правителство Анатолий Чубайс стана най-високопоставената фигура в Кремъл, която подаде оставка от началото на войната преди месец.

Песков потвърди, че Чубайс е напуснал работата си като пратеник на Путин за климата, но отрече каквото и да е да знае за докладваната опозиция на Чубайс срещу инвазията в Украйна.

"Не, Кремъл не знае нищо за това", каза Песков пред CNN, когато беше помолен да коментира съобщенията, според които Чубайс е напуснал работата си поради неодобрение на решението на Путин да започне войната в Украйна.

Песков също така потвърди, че писмото му за оставка трябва да бъде изпратено до самия Путин.

"Тези, които са назначени с президентски указ, пишат писма за оставка, адресирани до Путин", добави той.

Песков каза, че Чубайс не е бил държавен служител на пълен работен ден и е работил на доброволни начала.

Чубайс за първи път се издигна до известност като финансов министър на руския президент Борис Елцин през 90-те години на миналия век, преди да продължи да заема мощни постове в руската енергийна индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase