Снимка: Bulgaria ON AIR

Войната в Украйна продължава вече почти месец, а НАТО смята да разположи нови бойни групи в България, Румъния, Унгария и Словакия.

"Бойната група, която ще изпрати НАТО, ще допълва нашите възможности. Ние просто ще подсилим възможностите на това формирование, което имаме вече изградено. То ще бъде под командването на командващия това формирование, който ще бъде български офицер, а той ще бъде подчинен на командващия силите на НАТО", коментира експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

Утре ще има среща в НАТО, където ще бъдат взети конкретни решения за това по какъв начин съюзът ще отговори на предизвикателствата, които представлява войната в Украйна.

"Последните 20 години НАТО и Западът участваха във войни, които си избираха. Те решаваха кога и с колко сили и средства. Сега сме изправени пред една обстановка, където друг поставя времето и обема, за което ние трябва да сме готови. Първото, което е трябва да подсигурим с необходимите сили и средства всички планове, които са свързани с бърза промяна на обстановката. Това означава, че трябва да имаме в готовност много повече", заяви Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му НАТО ще осъвременява плановете си за действие в нашия регион.

"Ние активно трябва да участваме във всички обсъждания в съюзите, в които членуваме, защото и нашите решения и предложения означат елемент от нашата национална сигурност. Ние трябва да предложим адекватни мерки с нашите съюзници и с това, което представляват възможностите на НАТО, да подсигурим защита на България. След като осигурим със съюзнически сили защита на страната, тогава трябва да мислим по какъв начин да попълваме нашите възможности", изтъкна той.

Гърдев отбеляза, че ЕС излиза на политическата игра, сключва съюзи и обединения, и осигурява сили и средства за тяхното противодействие.

"Можем да помогнем на Украйна със средства, които са военно съоръжение и са свързани със запазването на живота на войниците. Като бронежилетки, каски, военно-полеви болници", обърна внимание той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase