Снимка: БГНЕС

Обширният дворец за милиарди долари, който се намира на върха на хълм с изглед към Черно море, се разглежда от някои критици на Кремъл като емблема на корупционното наследство на руския президент Владимир Путин.

Твърди се, че мегаимението с площ от 190 000 квадратни фута, наричано "Дворецът на Путин", е построено за негова лична употреба със средства от олигарси, на които Путин е позволил да процъфтяват в прословуто корумпираната руска икономика, стига да споделят богатството си с него.

Имотът разполага със собствен амфитеатър, подземна хокейна пързалка и частно морско пристанище, според документален филм, създаден от групата за борба с корупцията на руския опозиционен лидер Алексей Навални. В зоната в небето над него е забранена за полети, а в околните води е обявена зона, забранена за плаване с лодка.

Великолепната крепост стои в ярък контраст с малкия апартамент от 800 квадратни фута, който Путин твърди, че притежава в официалния си финасов отчет за 2020 г.

И все пак, въпреки разкоша на отстъплението на върха на хълма, "много хора ще бъда изненадани, ако Путин някога отново стъпи там", казва пред CNN Нейт Сибли - експерт по руската корупция, който съветва членове на Конгреса.

Сибли казва, че дворецът символизира това, което той вижда като отминала ера на Путин - преследващ, чрез богатството на олигарси, луксозен начин на живот, който никога не би могъл да си позволи с държавната заплата. Въпреки че се смята, че Путин е натрупал скрито състояние по-рано в кариерата си, твърди Сибли, а оттогава е започнал и по-малко да разчита на своите богати благодетели и вместо това се е обградил с правителствени и военни лоялисти, които споделят неговите твърди националистически възгледи .

Тази промяна, казват някои руски експерти пред CNN, може да затрудни опитите Путин лично да почувства ужилването на икономическите санкции, които САЩ и ЕС наложиха, за да го накажат за нахлуването в Украйна.

Путин се е позиционирал, както се изразява Сибли, "над битката".

Но не винаги е било така. Близо две десетилетия преди Путин да привлече международния гняв за последното си непредизвикано нахлуване в Украйна, Кремъл свали най-богатия човек в Русия от частния му самолет и го обвини в престъпления срещу държавата.

Михаил Ходорковски, олигарх, който има състояние от около 15 милиарда долара по онова време, беше затворен в клетка в средата на съдебната зала по време на своя широко разгласен процес. Ходорковски, който беше критичен към корупцията в правителството под ръководството на Путин, беше осъден за укриване на данъци и измами, въпреки че твърди, че обвиненията са политически мотивирани. Путин го помилва през 2013 г. и оттогава той живее в изгнание.

Смелият ход на Путин срещу петролния магнат милиардер се разглежда като послание към други олигарси: Вие може да сте следващите.

Тактиката изискваше непоколебима лоялност на класата на олигархите.

Последващият приток на пари, подаръци и добра воля е едно от обясненията за това как Путин, който претендира, че заплатата му е едва 140 000 долара на година, е заподозрян като един от най-богатите хора на планетата. Говори се, че притежава или има достъп не само до двореца в Черно море, но и до яхта за 100 милиона долара, според публикувани доклади. CNN не успява да провери връзката на Путин с двореца или яхтата. Кремъл отхвърля съобщенията за предполагаемото скрито богатство на Путин.

Това, че имотите и другите притежания не са на негово име, няма значение, казва Том Бърджис, автор на книга за международното пране на пари, наречена "Клептопия". Бъргис оприличава Путин на Кръстника и казва, че е ясно, че когато той поиска нещо от олигарх, това всъщност не е молба.

"В крайна сметка те дължат всичко, което имат на шефа. А с едно щракване на пръста, както е показвал в миналото, Путин може да вземе всичко", казва Бургис. "Колкото и да изглеждат влиятелни, те в крайна сметка зависят от него."

Няколко от най-близките сътрудници на Путин - включително приятели от детството, жена, за която се твърди, че е била негова бивша любовница, и професионален виолончелист, който е кръстник на една от дъщерите му, са натрупали тайно огромни богатства извън Русия по време на неговото управление, според изтекли финансови документи.

Сложна мрежа от фиктивни компании, офшорни банки и скрити транзакции прикрива богатството им, като сметки се преливат една в друга като руски кукли. Но серия от течове през последните години от фирми, които улесняват офшорната финансова система, включително документите от "Панама" и документите "Пандора", премахнаха някои от тези слоеве на секретност.

Активите, свързани с вътрешния кръг на Путин, включват апартамент в луксозна сграда в Монако с изглед към лъскавото пристанище на княжеството. Апартаментът на четвъртия етаж е закупен през 2003 г. за 4,1 милиона долара от фалшива корпорация, наречена Brockville Development Ltd. - компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, показват разследвания, публикувани от The Washington Post.

Истинският собственик на компанията: Светлана Кривоногих, бивша чистачка на магазини от Санкт Петербург, която според съобщенията е имала романтична връзка с Путин преди две десетилетия, според документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти и докладвани от Post и The Guardian . Компанията е регистрирана само седмици след като Кривоногих, който по това време е на 28 години, ражда момиченце.

"Проект" - независима руска медия, която беше забранена в страната миналата година, съобщи, че Путин е започнал връзка с Кривоногих през 90-те години, преди да стане президент, и че дъщеря й има бащино име, което означава "дъщеря на Владимир".

Кривоногих отказа да коментира Путин пред репортери, но дъщеря й – която имаше десетки хиляди последователи в Instagram, преди наскоро да изтрие акаунта си – призна пред интервюиращите, че споделя прилика с президента.

В допълнение към апартамента в Монако, Кривоногих притежава мажоритарен дял в ски курорт, където Путин е бил видян да кара ски, както и няколко други луксозни апартамента в Санкт Петербург и яхта, съобщават The Post и Guardian.

Изтеклите документи не разясняват източника на богатствата, натрупани от вътрешния кръг на Путин. Но в няколко случая свързаните с тях предприятия и финансови институции са спечелили изгодни държавни поръчки.

Русия има най-голямото богатство, скрито в офшорни данъчни убежища, както по отношение на абсолютния обем - консервативните оценки го определят около 800 милиарда долара през 2017 г. - така и като процент от националния БВП, според доклад на Атлантическия съвет за 2020 г.

Средно 10% от световния БВП се държи офшорно. Въпреки това, в Русия офшорното богатство представлява цели 60% от БВП през 2015 г., според изследователска статия на Journal of Public Economics от 2018 г., най-новата налична оценка.

Експертите казват, че около една четвърт от тези тъмни пари се контролират косвено от Путин и неговия сплотен кръг от олигарси и представляват "сериозна заплаха за националната сигурност" на Съединените щати. Докладът на Мюлер илюстрира как руските офшорни сметки са били използвани за намеса в изборите през 2016 г.

По-рано този месец Министерството на правосъдието обяви сформирането на работна група, посветена на прилагането на санкции и други икономически ограничения, предназначени да изолират Русия от глобалните пазари. Оперативната група KleptoCapture ще се насочи не само към руски служители и олигарси, но и към "тези, които подпомагат или прикриват тяхното незаконно поведение".

Гари Калман, директор на американския офис на Transparency International, група за застъпничество за борба с корупцията, казва, че налагането на санкции няма да бъде лесно.

"За правоприлагащите органи е изключително трудно да се опитат да "следят парите", защото в един момент буквално ще се ударят в тухлена стена", казва Калман. "Буквално няма хартиена следа."

Съединените щати и Обединеното кралство са идеални места за скриване на големи суми пари, тъй като са сред най-дълбоките финансови пазари в света и приемат анонимни фиктивни компании, според Атлантическия съвет.

Група международни изследователи откриха, че фиктивните компании в САЩ могат да бъдат създадени за по-малко от час само за $200, без да се налага законно да разкриват кой ги притежава или контролира. В продължение на десетилетия западните компании – банки и адвокатски кантори – печелят от това да помагат на руски олигарси да скрият парите си, създавайки сложни корпоративни структури, които правят почти невъзможно свързването на активи или банкови сметки с физически лица.

В очите на някои дългогодишни наблюдатели на Путин, енигматичният руски лидер измести фокуса си от преследване на богатство към консолидиране на властта.

"Трудно е да се разбере какво точно се случва в Кремъл и в съзнанието на Владимир Путин. Но той все повече и повече е в тесни отношения с много малка група хора и те са склонни да са по-скоро от страна на военните и разузнаването, отколкото от бизнес хората", обяснява Джил Дохърти, бивш шеф на бюрото в Москва за CNN, "защото, очевидно, ако Путин се интересуваше от бизнеса, той нямаше да преследва тази война в Украйна."

"В момента това не зависи от олигарсите", казва Станислав Маркус, доцент по международен бизнес в Университета на Южна Каролина. "Оръжията, а не парите говорят най-силно в Кремъл днес."

Независимо от това дали приоритетите са се изместили в Кремъл, Мария Певчих, ръководител на разследващата Фондация за борба с корупцията на Навални, твърди, че и дворецът край Черно море, и инвазията на Русия в Украйна демонстрират начина, по който Путин вижда себе си като нещо повече от правителствен служител.

"Той вижда себе си като цар, като някакъв крал", казва Певчих пред CNN. "Той има огромни планове. Има визията, че е историческа личност, толкова могъщ, толкова важен и те инвестират много пари в този разказ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase