Снимка: БГНЕС

77-годишната Валентина Каткова не знае какво я натъжава повече: старостта й и болестите й, или животът й в киевското метро.

Още по темата

Подобно на Валентина, облечена в лилаво палто и с плетена шапка, около 200 души са намерили убежище в метростанция Сирец в северозападната част на украинската столица. Вече месец не спират опитите на украинските сили да обкръжат града, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Докато повечето от хората спят на одеяла или матраци на земята по пероните перона или в коридорите, или дори в палатки, Валентина и други възрастни хора предпочитат елементарния комфорт на метровлаковете, като там всеки има свое малко кътче.

Този на Валентина е съставен от три съседни седалки от изкуствена синя кожа, върху които тя е постлала одеяло. Невъзможно е се спи без свити крака. На прозореца до нея има бутилка и чаша вода.

Със зачервени от сълзи очи и през ридания тя обяснява, че живее там „от 24 февруари“ - дата, която ще помни доживот - денят, в който Владимир Путин нареди на армията си да атакува Украйна.

Дъщеря й, зет й и двете им деца нощуват на перона на гарата.

Киевското метро, ​​което има едни от най-дълбоките станции в света, сега служи като убежище за хиляди жители на града, които бягат от руските ракети.

Движението на влаковете продължава по един коловоз. Останалите са позиционирани стационарно, за да служат за импровизирано настаняване на бежанците.

В тази станция, разположена на около шестдесет метра дълбочина, има подобие на живот. Има телевизор, а на земята се вижда рисунка с цветен молив и представлява танк с украинско знаме и надпис: „Слава на Украйна“.

Често се случва възрастните хора да припаднат, но служителите на метрото им оказват първа помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase