Снимка: БГНЕС

Владимир Потанин, един от най-богатите руски олигарси и доверено лице на Кремъл, разкритикува плановете за конфискация на активите на чуждестранни компании, напускащи страната, като ги сравни с болшевишката революция от 1917 г.

Потанин, който оглавява минната компания „Норникел“, направи този паралел в момент, когато правителството на президента Владимир Путин се опитва да отговори на мащабните западни санкции срещу Москва заради военната ѝ кампания в Украйна.

Конфискациите не са обявени, но се лансират като идея за ответен удар срещу Запада.

"Бих призовал за много предпазлив подход към въпроса за конфискациите от компании, които са обявили, че напускат Русия", заяви Потанин в изявление, публикувано от неговата минна компания в Telegram."Това би ни върнало сто години назад, към 1917 г., а последиците от подобна стъпка биха били глобално недоверие към Русия от страна на инвеститорите, това ще се усеща в продължение на много десетилетия."

Множество западни компании - от H&M до McDonald's и Ikea - преустановиха работата си в Русия, откакто Москва започна инвазията си в Украйна.

Потанин прогнозира, че западните фирми ще се върнат, като заяви, че са решили да напуснат по време на "безпрецедентен натиск върху тях заради общественото мнение в чужбина".

"Лично аз бих запазил тази възможност", добави той.

Изправена пред поредица от санкции, които доведоха до срив на рублата и ускориха и без това високата инфлация, Русия предприе мерки, за да спре максимално изтичането на чуждестранна валута и капитали. Без да произнася думата "национализация", Путин заяви в четвъртък, че чуждестранните компании, които напускат Русия, трябва да бъдат дадени на "тези, които искат да ги накарат да работят".

Той също така заяви, че Русия все още е отворена за бизнес, като призова останалите чуждестранни инвеститори в страната да бъдат "защитени".

Управляващата партия "Единна Русия" на Путин съобщи на шефа на Кремъл, че е подготвила проектозакон, който ще бъде "първата стъпка към национализацията на активите на чуждестранните компании, напускащи руския пазар". Тя заяви, че законопроектът има за цел да "спаси работни места".

61-годишният Потанин редовно заема челно място в списъка на „Форбс“ на най-богатите хора в Русия. Той е близък с Путин, с когото са го виждали да играе хокей.

Други руски олигарси разкритикуваха икономическата политика на Русия, откакто Путин изпрати войски в Украйна, но не разкритикуваха самия президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase