Снимка: Getty

Високопоставен руски генерал беше убит по време на сражения в Украйна, което според експертите ще бъде тежък удар за руския лидер Владимир Путин.

Андрей Суховецки беше командващият генерал на руската 7-ма въздушно-десантна дивизия и заместник-командир на 41-ва общовойскова армия и далеч най-висшата руска фигура, загинала в конфликта досега.

Военен източник каза, че генерал-майор Суховецки е бил убит от снайперист.

Путин потвърди, че генерал е бил убит в реч, която информира руския народ за хода на конфликта, осем дни след смъртоносната инвазия.

Смъртта на генерал-майор Суховецки, която беше потвърдена от местна офицерска организация в Краснодарския край в Южна Русия, ще се разглежда като още един знак, че военните усилия на Путин няма да успеят.

Той беше уважаван парашутист, практикуващ в мисии във "враждебната територия" и според съобщенията е бил награден за ролята си в анексирането на Крим.

Сергей Чипилев, заместник на групата на руските ветерани на Бойното братство, написа в социалните мрежи: "С голяма болка научихме трагичната новина за смъртта на нашия приятел генерал-майор Андрей Суховецки на територията на Украйна по време на специалната операция. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семейството му."

Руският вестник "Правда", който също съобщи за смъртта му, пише, че Суховецки е завършил Рязанската висша въздушно-десантна командна школа през 1995 г., като е започнал като командир на взвод, преди да се издигне до началник-щаб на гвардейското десантно десантно подразделение.

Христо Грозев, изпълнителен директор на уебсайта за разследваща журналистика Bellingcat, написа в Twitter, че потвърждението за смъртта му ще бъде "голям демотиватор" за руската армия.

Русия твърди, че 498 от нейните войници са убити в Украйна, а други 1597 са ранени.

Британските власти обаче казват, че действителният брой на убитите и ранените почти сигурно ще бъде значително по-голям и ще продължи да нараства.

Службата на ООН по правата на човека съобщи, че най-малко 227 цивилни са били убити и 525 ранени в Украйна от началото на инвазията преди седмица. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че над 2000 цивилни са загинали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase