Снимка: Getty

Русия е обвинена, че планира да използва термобарични оръжия, известни още като вакуумни бомби, при инвазията в Украйна.

Те са противоречиви, защото са много по-опустошителни от конвенционалните експлозиви с подобен размер и имат ужасно въздействие върху всеки, уловен в радиуса на взрива.

Как работи вакуумната бомба?

Вакуумната бомба, наричана още аерозолна бомба или горивно-въздушен експлозив, се състои от контейнер за гориво с два отделни експлозивни заряда.

Тя може да бъде изстреляна като ракета или хвърлена като бомба от самолет. Когато удари целта си, първият взривен заряд отваря контейнера и широко разпръсква горивната смес като облак.

Този облак може да проникне във всички отвори на сграда или защити, които не са напълно запечатани. След това втори заряд взривява облака, което води до огромно огнено кълбо, масивна взривна вълна и вакуум, който изсмуква целия заобикалящ кислород. Оръжието може да унищожи подсилени сгради, оборудване и да убие или нарани хора.

Тези оръжия се използват за различни цели и се предлагат в различни размери - включително оръжия за използване от отделни войници, като гранати и ръчни ракетни установки.

Също така са проектирани огромни версии с въздушно изстрелване, специално за убиване на войници в пещери и тунелни комплекси - ефектите от това оръжие са най-тежки в затворени пространства.

През 2007 г. Русия тества най-голямото си термобарично оръжие, т. нар. "Баща на всички бомби". То създаде експлозия, еквивалентна на 44-тонна конвенционална бомба, което я прави най-голямото неядрено взривно устройство в света.

Предвид разрушителното им въздействие и полезността им срещу защитници, които са се скрили в сгради или бункери, вакуумните бомби се използват главно в градска среда.

Това е важно предвид събитията на място в Украйна, където руските сили се опитват да поемат контрола над столицата Киев и други големи градове в източната част на страната.

Използват ли се в Украйна?

Оксана Маркарова, посланик на Украйна в Съединените щати, обвини Русия, че е използвала вакуумна бомба по време на инвазията си.

Официално потвърждение на това твърдение обаче няма.

Има съобщения и за наблюдения на термобарични ракетни установки в Украйна през последните няколко дни.

Какви са правилата за използване на вакуумни бомби във война?

Няма международни закони, които изрично забраняват използването им, но ако дадена страна ги използва за насочване към цивилно население в населени места, училища или болници, тогава тя може да бъде осъдена за военно престъпление съгласно Хагските конвенции от 1899 и 1907 г.

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че неговият съд ще разследва възможни военни престъпления в Украйна.

Къде са били използвани преди?

Термобаричните боеприпаси могат да бъдат проследени до Втората световна война, когато първоначално са били използвани от германската армия. Те не са широко разработени до 60-те години на миналия век, когато САЩ ги използва във Виетнам.

САЩ ги използва и през 2001 г., за да се опита да унищожи силите на Ал Кайда, криещи се в пещерите на планините Тора Бора в Афганистан.

Русия ги използва във войната си в Чечения през 1999 г. и беше осъдена от Human Rights Watch за това.

Съобщава се, че руските термобарични оръжия са били използвани в гражданската война в Сирия от режима на Башар ал Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase