Снимка: БГНЕС

Пет дни след инвазията на Русия в Украйна изглежда, че нещата досега не вървят по план за Владимир Путин.


Служители на западните разузнавателни служби информираха многократно през уикенда, че руските сили са се натъкнали на "по-твърда от очакваното" съпротива от страна на украинската армия, която превъзхождат по оръжие.

Русия досега не е успяла да превземе ключови градове в Украйна, включително столицата Киев. В неделя украинските сили успешно отблъснаха руско настъпление на стратегическо летище близо до Харков - вторият по големина град в Украйна, който е подложен на почти постоянна атака.

В допълнение към яростния отпор от украинските сили и цивилни, руската инвазия е претърпяла логистични предизвикателства, тъй като войниците на фронтовата линия изпитват недостиг на гориво, боеприпаси и храна.

"Те имат проблеми", каза представител на НАТО за руските сили, като посочи най-новите разузнавателни данни на алианса. "Липсва им дизел, те се движат твърде бавно и моралът очевидно е проблем".

Но високопоставен служител на отбраната на САЩ каза пред репортери в неделя, че Русия е използвала само две трети от общата бойна мощ, приложена към мисията, оставяйки значително количество сили на разположение за натискане на офанзивата.

А в понеделник километричен конвой от руски военни превозни средства се насочи към украинската столица, докато разузнаването на Киев предполага, че Беларус е готов да се присъедини към руската инвазия, според украински служител.

Представители на Украйна и Русия се срещнаха в понеделник на границата с Беларус. В тези преговори Украйна ще настоява за "незабавно прекратяване на огъня" и изтегляне на руските войски – макар че реалистично никой не очаква това да се случи.

Путин, изглежда, не само е преценил погрешно способността на Украйна да се защитава, но и колко тежки санкции би предприела международната общност срещу Русия в случай на инвазия.

От години руският президент е изправен пред много слаба реакция от страна на Запада заради незаконното му анексиране на украинския Крим, бруталната му подкрепа за сирийския режим и актовете на агресия в други страни.

Въпреки всичките си силни думи на осъждане към Путин и неговия режим, западните страни все пак купуваха газ от Русия, предлагаха сигурно убежище на руските олигарси и поддържаха относително нормални дипломатически отношения с Москва.

Но този път - въпреки няколко ранни санкции, които западните държави признаха, че не са удряли достатъчно силно Русия - Путин се изправи пред необичайно единен западен съюз.

От безпрецедентните санкции, които вече вредят на руската икономика, до международния спорт, който бавно се обръща срещу Москва, международният статут на изолация на Русия става все по-остър с всеки час.

Икономическата болка само ще се влошава с течение на времето. Рублата загуби около 20% от стойността си спрямо долара в понеделник следобед, а руската централна банка повиши лихвените проценти от 9,5% на 20%, ход, който ще удари руските граждани в джобовете им.,

Същите тези граждани скоро може да се чудят защо Путин рискува толкова много за война, която не е трябвало да се случи.

Разбира се, нещата  могат да се променят много бързо.

Няма надежда, че преговорите в понеделник ще доведат до деескалация и никой не очаква тази война да приключи в близко бъдеще - или със сила, или със споразумение. Но е вероятно Путин, след като е стигнал дотук, ще хвърли повече сили срещу Украйна през следващите дни.

Въпреки това, тъй като инвазията навлиза във втората си седмица, е невъзможно да се пренебрегне фактът, че най-добре подготвените планове на Путин са посрещнати с по-твърда съпротива, отколкото той – и много от опонентите му – са си представяли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase