Снимка: Bulgaria ON AIR

Статусът във Facebook на военния министър Стефан Янев може да е превантивна реакция. Има вероятност той да е знаел, че вследствие на поведението си през последните седмици бива възприеман като проблем за участието му в правителството. Статусът беше реакция на информация, че ще бъде сменен с друг министър на отбраната. Той беше изцяло политическо изказване.

Това заяви политологът Христо Панчугов в предаването "Директно". Според него големият въпрос е какво се цели с политическото бъдеще на Стефан Янев.

Панчугов не се съгласи с президента Румен Радев, че смяната на министъра в този момент е рисков ход. Президентът е страннно мълчалив в последните дни, допълни той.

"Рисковият ход е да имаш министър на отбраната, който очевидно не споделя оценката на това правителство за конкретната кризисна ситуация. Поне от месец и половина е очевидно, че министър Янев има доста различно мнение", каза още политологът пред Bulgaria ON AIR.

Панчугов е на мнение, че министър Янев не е успял да формулира ясно как изглежда алтернативната позиция, която твърдял, че притежава.

"Нормално е да не бъде част от правителство, което следва да се справи с една изключително кризисна ситуация. Нестабилността ще върви по линия БСП, които също отразяват колеблива позиция по отношение на официалната позиция на правителството. Не мисля, че дори БСП и Нинова биха си позволили алтернативен поглед", обясни политологът.

Той очаква да продължи напрежението между президентската институция и правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase