Снимка: БГНЕС
fallback

"Ако можех да напусна Русия точно сега, щях да го направя. Но не мога да напусна работата си", казва Андрей. Той няма да може да си позволи ипотеката в Москва, сега лихвите са повишени.

Милиони руснаци като него започват да усещат ефекта от западните икономически санкции, предназначени да накажат страната за нахлуването в съседна Украйна.

"Планирам да намеря нови клиенти в чужбина възможно най-скоро и да се изнеса от Русия с парите, които спестявах за първата вноска", казва 31-годишният индустриален дизайнер. "Тук се страхувам – арестуваха хора за говорене срещу "партийната линия". Чувствам срам, а дори не гласувах за управляващите“.

Санкциите, които сега засягат Русия, се описват като икономическа война - те имат за цел да изолират страната и да създадат дълбока рецесия там. Западните лидери се надяват, че безпрецедентните мерки ще доведат до промяна в мисленето в Кремъл.

Обикновените руснаци се сблъскват с унищожаване на спестяванията им. Животът им вече е нарушен. Санкциите срещу някои руски банки включват отрязването им от Visa и Mastercard и следователно Apple Pay и Google Pay.

35-годишният Дария, ръководител на проекти в Москва, казва, че това означава, че не може да използва метрото.

"Винаги плащам с телефона си, но просто не ставаше. Имаше и други хора със същия проблем. Оказа се, че бариерите се управляват от банка ВТБ, която е под санкции и не може да приема Google Pay и Apple Pay", обяснява той. "Вместо това трябваше да си купя карта за метро. Също така не можах да платя в магазин днес - по същата причина."

В понеделник Русия повече от удвои лихвения си процент до 20% в отговор на санкциите, след като рублата падна до рекордно ниски нива. Фондовият пазар остава затворен на фона на опасенията от масивна разпродажба на акции.

Кремъл казва, че разполага с достатъчно ресурси, за да преодолее санкциите, но това е спорно.

През уикенда централната банка призова за спокойствие на фона на опасенията от фалит на банките, което се случва, когато твърде много хора се опитват да изтеглят пари.

"Няма долари, няма рубли - нищо! Е, има рубли, но не се интересувам от тях", казва Антон, който е в края на 20-те и се е редил на опашка пред банкомат в Москва. "Не знам какво да правя по-нататък. Страхувам се, че в момента се превръщаме в Северна Корея или Иран."

Купуването на чуждестранна валута струва на руснаците около 50% повече, отколкото преди седмица - ако изобщо успеят да се сдобият с нея.

В началото на 2022 г. един долар се търгуваше за около 75 рубли, а едно евро за 80. Но войната помогна за поставянето на нови рекорди - в един момент в понеделник един долар струваше 113 рубли, а еврото - 127.
За руснаците курсът на рублата към долара отдавна е чувствителен въпрос.

През 90-те години след разпадането на Съветския съюз доларът беше единствената твърда валута, в която руснаците държаха спестяванията си - най-сигурният залог беше под матрака.

Когато правителството на президента Борис Елцин не изплати дълга си през 1998 г., тези, които спяха с парите си, се почувстваха оправдани.

Въпреки това, през следващото десетилетие различни мерки на централната банка помогнаха да се успокоят руснаците относно рублата. Депозитите, вложени в руска валута, започнаха да нарастват, както и количеството пари, които руснаците инвестират в акциите на руски компании.

Въпреки това, когато има несигурност, руснаците винаги тичат до най-близкия банкомат, за да теглят долари. И този път не е по-различно. Веднага след като войната беше отприщена срещу Украйна миналата седмица, руснаците се стичаха към банкоматите, спомняйки си уроците, извлечени от предишни кризи.

Иля, който е в началото на 30-те, току-що е приключил изплащането на ипотеката си в Москва. Той казва, че не може да се премести "в скоро време".

"Когато започна операцията в Донбас отидох до банкомата и изтеглих спестяванията, които имах в Сбербанк в долари. Сега буквално ги държа под възглавницата си", споделя той. "Останалата част от спестяванията ми все още са в банките: половината в долари, а останалата част в рубли. Ако нещата се влошат, ще изтегля партидата. Страх ме е, защото очаквам вълна от кражби. Но това е, което е."

Изображения в социалните мрежи показват дълги опашки, образуващи се пред банкомати и борси за пари в цялата страна през последните дни, като хората се притесняват, че банковите им карти може да спрат да работят или че ще бъдат поставени лимити върху размера на парите, които могат да теглят.

Долари и евро започнаха да се теглят в рамките на няколко часа след инвазията. Оттогава са налични много ограничени количества от тези валути и има ограничение за това колко рубли можете да изтеглите.

Стоейки на една опашка в Москва, 45-годишният Евгений казва, че иска да изтегли пари, за да изплати ипотеката си.

"Всички, които познавам, са разтревожени. Всички са стресирани. Не се съмнявам, че животът ще се влоши. Войната е ужасна. Мисля, че всички страни прилагат двойни стандарти и сега "големите държави" си измерват силните страни, решават коя е по-хладна. И всички страдат", на мнение е той.

35-годишният Марат казва: "Днес е първият ден, в който реших да тегля пари и не изпитвах никакви проблеми. Изтеглих рубли за всеки случай. Не съм добър в прогнозирането, но подозирам, че животът ни ще се влоши. Времето ще покаже."

Проблемът с парите не се ограничава само до Москва: хората бързат из Перм, Кострома, Белгород и други провинциални градове, за да вземат долари или евро, съобщава BBC Russian. Анонимен IT пециалист дори създаде бот Telegram, който автоматично проверява дали има евро или долари в банкоматите на Tinkoff - популярна частна банка, и ако е така, споделя местоположението с абонатите.

Мнозина се опитват да поръчат предварително пари в брой чрез своите банкови приложения, характеристика на модерната банкова система на Русия. В неделя вечерта, когато бяха обявени санкции срещу резервите на руската централна банка, все още можеше да се използва приложение, за да се поръча долар за до 140 рубли и евро за до 150.

Но до понеделник клиентите на най-голямата руска държавна банка, Сбербанк, казаха пред BBC Russian, че изобщо не могат да поръчват пари в брой чрез приложението - трябваше да отидат в офиса й и да подпишат формуляр за това.

Хората стоят на опашка пред руската кредитна институция Сбербанк в Москва, Русия, 28 февруари 2022 г.

Банките отричат, че има недостиг на ликвидност - и анализаторите са съгласни, че е по-вероятно недостигът на пари в банкоматите да отразява опит да се предотврати натиск на банките.

Кремъл заяви, че Русия очаква тези най-нови санкции и е готова за тях, въпреки че не каза дали на бизнеса ще бъде предоставена допълнителна помощ, както беше по време на пандемията.

Но обикновените руснаци, много от които получават информация от контролираната от държавата телевизия, която повтаря много от репликите на Кремъл, се очаква скоро да започнат да забелязват различия в живота си. Жителите на Москва вече съобщават за опашки в хранителните магазини, тъй като хората купуват стоки, които смятат, че ще бъдат в недостиг поради покачване на цените или търговски ограничения.

Руските компании може в крайна сметка да съкратят работното си време или да спрат производството, тъй като санкциите го налагат. Освен че спестяванията им намаляват стойността си, се предвижда много руснаци да загубят работата си, тъй като икономиката се клати от откъсване от финансовите пазари на Запад.

За руснаците всичко това връща спомени за случилото се, когато президентът Путин анексира Крим през 2014 г. и хората се редяха на опашка с часове, за да получат пари.

Валутните бюра трябваше набързо да купуват нови табла с петцифрен обменен курс, когато на старите им свърши мястото. Тогава един долар обикновено струваше 30-35 рубли - немислима сума в наши дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Крали Марко

преди 2 години

До АнонименЗа това дето написа преди седмица мен ме изтриха!!!

49

нане & вуте

преди 2 години

До 1 - Сега ако съм на *** спирам газта и цени само в рубли, който иска. -...- правилно, време е да врътнем кранчето на балканския паток. Не сакам иаз да сум добре, сакам србите путински да са зле!

48

Анонимен

преди 2 години

Икономическите санкции вече удариха обикновените руснаци" - а обикновените евпейци /каквито сме и ние/ не ни ли удариха - бензинът вече е 2,70, тока за промишлеността -кошмарен, инфлацията расте ежечасно....

fallback