fallback

Руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. 
 
"Очаквах го, вчера беше отбелязан Деня на защитника на отечеството в Русия, приключи и Олимпиадата. Активните дейности приключиха, оставаха броени часове и не ме учуди решението на президента Путин да разпореди военна намеса за гарантиране и защитата на двете самообявили се народни републики - Донецк и Луганск", каза за Bulgaria ON AIR ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва механизирана бригада.
 
"Очаква се войските на Руската федерация да преминат границите между Русия и двете републики, което предполага, че в тази фаза военните действия започват да се движат по техни закони и неписани правила", допълни ген. Шивиков.
 
"Това е също елемент от активните действия, съобщава се за взривове в Киев, Харков, както и други големи градове в Украйна. Но продължавам да се учудвам, че когато започнаха войните - и първата, и втората в Ирак, световните агенции излъчваха на живо, а в момента в международния видеообмен текат архивни кадри. За мен все още няма непосредствени доказателства, че руски военни са на територията на Донецк и Луганск", подчерта той.
 
Попитан какви са рисковете за нас, ген. Димитър Шивиков отговори: 
 
"Директните рискове са за нашите сънародници, които живеят в Украйна. МВнР полага всякакви усилия, за да влезе във всякаква комуникация, обявили са и телефон на сайта, за да се окаже навременна и адекватна помощ на тях. Засега директни рискове за страната ни няма, но при ескалиране на военните действия бихме имали затруднения в доставките на газ, петрол."
 
"Днес предстои среща на лидерите на Г-7. САЩ и цялата демократична общност ще действат единно, решително и адекватно на действията на Русия, но надали Америка ще предприеме директни действия на територията на Украйна.
 
Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 2 години

Руските *** са активирани на макс.Родоотстъпници

15

на живо от Украйна

преди 2 години

Българите на територията на Русия и по-късно Съветския Съюз винаги са били в неравноправно положение. По време на ВСВ са били обвинявани в предателство. Те най-добре познават ИЗ.

14

Много ясно

преди 2 години

До дрън дрън Там са децата им, с украинско гражданство, а нашите тuk6и не им позволяват да тръгнат с тях.

fallback