"Европейският съюз наложи първия етап от санкции върху 555 физически лица и 32 руски организации. Днес очакваме извънредно заседание на Европейския съвет, което е присъствено. Ще участва и Орбан, а това значи, че ще има абсолютно единство на Европейския съюз по отговора на руската агресия в Украйна",  заяви евродепутатът Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че ще бъде наложен целият набор от санкции, включително изключване на Руската федерация от финансовата система SWIFT.
 
"И, разбира се, най-тежкото, което ще засегне и България, едно от желанията на ЕС в тази ситуация ще бъде да прекъсне и финансовите потоци към бюджета на руската военна машина. И всички възможни такива потоци трябва да бъдат ограничени. Тук трябва да знаем доколко страната ни е подготвена и дали българското правителство е запълнило газохранилището "Чирен", добави Ковачев.
 
"Ние това никога не сме го искали, искаме връщаме към изпълняване на Минските споразумения, а не да гледаме военни действия, бомби, убийства по градове на Европейския континент. Това е нечувано. За първи път от края на Втората световна война имаме широкомащабни военни действия върху територията на цялата страна. Явно е задействана операцията по превземането на Киев и инсталирането на марионетен режим в Украйна", коментира евродепутатът.
 
"Ние трябва както финансово, така и с техника да подкрепим Украйна, но дали искаме глобален конфликт? Не! Просто трябва да сме солидарни с Украйна. Русия извършва агресия върху друга суверенна държава", настоя Андрей Ковачев.
 
Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase