Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания. Нужни са ефективни мерки за повишаване интереса към военната професия, каза президентът Румен Радев след заседанието на КСНС

Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите, добави президентът.

Той посочи няколко важни пункта за бъдещето развитие на армията ни - укоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, МС да предложи инвестиционна програма за модернизацията на различните типове въоръжени сили и да анализира възможностите за увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

Заседанието беше редовно, на фона на кризата между Русия и Украйна.

Радев отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

"Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи още държавният глава.

Той допълни, че е нужно актуализиране на състоянието на въоръжените ни сили и очерта областите с дефицити, породени от нефинансиране. По думите му налице са нормативни уредби, които забавят процеса на модернизация, а това води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите.

Радев отчете, че проектите за модернизация не се развиват балансирано. "Констатирано е забавяне в изпълнението на придобиване на нов боен самолет", каза още Радев.

Членовете на КСНС са се обединили около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Първо - изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия.

Второто, изпълнителната власт да разработи приоритизирана инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. Третото, което президентът посочи, е Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана до 2024 г.

Четвърто, МС да осигури финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника. Пето, изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника по вече сключени договори, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътни войски. Седмо, МС да оцени възможността за създаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили, изброи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

Анонимен

преди 2 години

Има толкова много от състава на заплата и пенсия едновременно вече няколко години какво чакате защо не ги махате?За едни майка за други мащеха...

205

Аза

преди 2 години

Ами модернизирайте я. Но почнете от полковниците и генералите. На 15 хил. армия - хиляди такива. И на всеки Гергьовден нови и нови. Армията е 1 корпус от 2 дивизии, полагат се 3 генерала и няколко полковника. Другите са на мазна хранилка. В Графа летят 4 самолета, а цяла база с генерал, командване и обслужващи. Ами ВМС - 3, 4 кораба, а адмирали, щабове, командване. Колко са военните университети? Изпосъкратете излишъците и ще останат пари за кадрови войници. Че и в бюджета ще върнете. Чуваш ли?

204

Дядо Георги

преди 2 години

Радев, и пенсиите "не са в съответствие на съвременните изисквания" ,ама ти нищо не казваш. Защо ти е армия, нали с '" един полк,изнесен на изток"ще се борим руснаците.

fallback