Снимка: БГНЕС

Алексей Навални, лишеният от свобода критик на Кремъл, ще бъде съден днес по обвинения в присвояване, което може да го остави в затвора поне до 2032 г.

45-годишният Навални ще се яви на специално съдебно заседание в затвора близо до Москва, където излежава присъда от две години и половина по обвинения в измама, които според него са измислени, за да задушат опозицията му срещу президента Путин.

Мария Певчих, един от ключовите съюзници на Навални, казва, че 69-годишният Путин се надява, че противопоставянето в Украйна ще отклони международното внимание от новия случай. "Изглежда, че новият процес срещу Навални е целенасочено планиран да съвпадне с най-напрегнатата седмица от украинската криза", написа тя в Twitter.

Тя предупреди, че Кремъл може да се възползва от възможността да убие Навални в затвора. Той почти умря през 2020 г., след като беше отровен от заподозрени руски агенти със забраненото от съветската ера химическо оръжие новичок. "Ключът към спасяването на живота на Навални е постоянното непрекъснато внимание. Няма по-добър момент за Путин да се отърве от главния си враг, отколкото когато светът търси другаде, нещо, което той прави с другата си ръка."

На семейството на Навални, както и на журналисти или други посетители, е забранено да присъстват на процеса в наказателното заведение IK-2 в Покров, на 80 мили източно от руската столица. Съпругата му Юлия казва, че Навални ще стане първият човек в съвременната руска история, който ще бъде съден в затворнически лагер.

"Те се страхуват да проведат процеса в Москва", написа тя в Instagram. "Всеки знае отлично как ще се отърве от обвиненията в съда, как ще се смее на този процес. Съпругът ми е честен човек и го държат в затвора, защото не се страхува от това правителство."

Разследващите твърдят, че Навални е откраднал 356 милиона рубли от дарения за неговия антикорупционен фонд FBK, използвайки парите за лични нужди. Обвинението предвижда максимална присъда от десет години. Той е обвинен и в обида на съдия, за която се предвижда наказание до шест месеца затвор.

Олга Михайлова, адвокат на Навални, казва, че й е било забранено да вземе телефон или компютър в затвора.

Не е ясно кога съдът ще обяви присъдата си. Вероятността за оправдателна присъда е малка: по-малко от 0,4% от наказателните процеси в Русия водят до оправдаване.

FBK беше обявена миналата година за "екстремистка" група, след като представи доказателства за масивна корупция от страна на Путин и неговия вътрешен кръг. Видеото за разкошен дворец на брега на Черно море, за който Навални твърди, че е тайна собственост на Путин, е гледано повече от 129 милиона пъти, откакто е качено в YouTube.

Навални беше хвърлен в затвора преди година, след като се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван от отравянето с новичок.

Русия официално определи Навални и няколко от ключовите му съюзници миналия месец като "терористи" - класификация, която обикновено е запазена за членове на "Ислямска държава" и неонацистки групи. Кремъл също така по-рано твърдеше, че Навални е агент на ЦРУ.

Руският медиен надзорен орган заяви този месец, че ще блокира новинарски уебсайтове, освен ако не премахнат статии, базирани на антикорупционни разследвания на Навални. Базираната в Москва радиостанция "Ехо Москвы" е трябвало да премахне 34 статии, докато "Знак" - независим уебсайт, трябваше да изтрие 13.

Медиите заявиха, че нямат друг избор, освен да се съобразят. Тихон Дзядко, редактор на TV Rain, независим онлайн канал, който също беше засегнат, нарече искането акт на цензура.

Навални добави своя глас към протестите миналата седмица срещу петгодишната присъда, издадена на 16-годишно момче, което беше осъдено за планиране на терористични актове, след като той и приятелите му са обсъждали взривяването на виртуален модел на службата за сигурност ФСБ, която са създали във видеоиграта Minecraf.

Никита Уваров, който отрече обвиненията, беше арестуван, след като разлепи анти-ФСБ листовки в родния си град Канск, Източен Сибир. Разследващите казаха също, че момчетата са произвеждали експлозиви и бензинови бомби. Майка му твърди, че са ги пуснали в изоставени сгради като шега. Двамата му съучастници получиха условни присъди.

"Просто бих искал да завърша обучението си, да получа образование и да отида някъде далеч оттук", каза Уваров преди присъдата. Адвокатите му възнамеряват да обжалват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase