Снимка: БГНЕС

Съединените щати обвиниха Русия, че планира да увеличи военните си сили в съюзника си Беларус до 30 000 души в рамките на няколко седмици, на фона на увеличаването на войските на Москва по границите на Украйна.

"След като разположи около 5000 военнослужещи в Беларус, имаме доказателства, че Русия възнамерява да разшири това присъствие до повече от 30 000 военнослужещи близо до границата на Беларус с Украйна в началото на февруари", заяви посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност на ООН, като отбеляза, че силите ще бъдат "на по-малко от два часа северно от Киев".

Руският посланик в ООН Василий Небензя обвини Съединените щати, че се опитват да "разпалят истерия", като настояват за дебат в Съвета за сигурност на ООН относно Украйна.

Представителят на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд отвърна, че разполагането от Москва на повече от 100 000 войници по границите на Украйна оправдава дебата в Съвета за сигурност, който започна, след като натискът на Русия за отмяната му беше отхвърлен с подкрепата на Вашингтон от 10 от 15-те членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase